Arjen vinkkinurkka, Minä ❤ Hygge

Vinkit joulutunnelman virittämiseen

Tänä vuonna joulu on monella hieman erilainen. Joulu ei välttämättä tuokaan perhettä samalla tavalla yhteen rajoitusten vuoksi. Joulukonsertit ja kauneimmat joululaulu -tapahtumat on peruttu. Jotkut ovat ehkä joutuneet turhan tiukille taloudellisesti eikä rahaa ole käytettävissä jouluun samalla tavalla kuin aiempina vuosina.

Ajattelinkin postata tämän simppelin listauksen jutuista, joiden avulla voi kaikesta huolimatta virittäytyä joulutunnelmaan. Edullisesti ja yhdessä tehden.

  1. Jouluvalojen bongaaminen

Jo lokakuusta lähtien alkaa valoja ilmestymään ihmisten pihoille, ikkunoihin ja parvekkeille. Muistan, kuinka kivaa oli lapsena autoajelulla bongailla ja ihastella matkan varrelle ilmestyneitä valoja. Autoajelun rinnalla kävelylenkki on vieläkin parempi vaihtoehto. Nyt jos koskaan saa vähän kurkkia toisten pihoille ja ikkunoihin. Yhtenä päivänä ihastuin ikkunaan, jonka ikkunalaudalla oli useita valkoisia lyhtyjä valoineen ja niiden yllä komeili kaksi valaistua paperitähteä. Ikkuna oli kerta kaikkiaan kaunis.

2. Joulu- ja näyteikkunakierros

Täällä Kotkassa ainakin on ihan kaameat kelit olleet jo jonkun aikaa. Vettä sataa ja tuulee, aurinkoa ei ole pahemmin näkynyt. Kaikki on harmaata ja tylsää. Ei todellakaan luo joulutunnelmaa. Onneksi sentään monet liikkeet ovat laittaneet näyteikkunansa nätiksi jouluvaloin ja koristein. Olemmekin lasten kanssa ulkoillessa tehneet samalla näyteikkunakierroksen. Kotkan teatterilla on oikea jouluikkuna. Muita suosikkejani ovat sisutuskauppa Tamburiini sekä valokuvausliike Salonen, jonka suloisista nalleista myös Nöttis tykkää kovasti. Mukavaa ja täysin ilmaista puuhaa joulumielen kohottamiseksi.

3. Joulukalenterit

No tottakai. Joulukalentereitahan on nykyään vaikka minkälaisia. Perinteiset suklaa- ja raaputuskalenetrit ovat saaneet rinnalleen kalenteriserkkuja karkki-, pipari-, sipsi- ja teekalentereista aina lelu- ja aikuisten tuhmiin kalentereihin. Jokainen varmasti löytää tarjonnasta itselleen mieluisimman. Parhaiten joulutunnelmaa nostaa ehkä se, jos koko perhe kokoontuu yhdessä avaamaan omat kalenteriluukkunsa ja näin päästään yhdessä myös jännäämään, mitä luukusta tällä kertaa paljastuu. Toki jos olet tilannut kalenterisi Kaalimato.comista, on ehkä parempi hoitaa luukkuun kurkistus korkeintaan oman kumppanin kanssa…!

4. Joulukonsertit kotona

Netti ja suoratoistopalvelut ovat pullollaan konserttitaltiointeja. Itse olen pari kertaa käynyt terästäytymässä joulutunnelmaan Raskasta joulua -konsertissa ja niin olin tänäkin vuonna ajatellut tehdä. Vaan niin tuli korona ja pilasi taas tämänkin. Mutta ei syytä huoleen! Ruudusta löytyy useampikin Raskasta joulua -taltiointi ja konserttitunnelmasta pääseekin nauttimaan omalta kotisohvalta. On jopa helpompi luoda lisätunnelmaa vaikkapa lasillisella höyryävää, valloittavan tuoksuista glögiä. Tai sitten koristella kuusta samalla ja hymyillen katsella, kun kaksivuotias taaperosi tanssii vähän rokimman Nisse -polkan tahtiin. Tänään meinasi hyvän olon kyynel tulla taas silmäkulmaan, kun Antony Parviainen veti Sylvian joululaulun. Kuunneltiin telkkarista vuoden 2017 konsertti, jota olin silloin kolme vuotta sitten livenä katsomassa.

5. Joululaulujen laulaminen

Yhteiset lauluhetket pirpanoiden kanssa herättävät joulufiilistä. Tai noh, meillä toinen ei vielä lauleskele ollenkaan ja toinen vasta harjoittelee, mutta yhteistä mukavaa olemista se on silti. Eikä tarvitse hävetä, kun ei pääse ylimpään nuottiin. Tämä katsomo ei ainakaan vielä toistaiseksi tuomitse. Meillä on soiva joululaulukirja, jonka tahdissa lauluja on kiva lauleskella, mutta eiköhän netistäkin lyriikoita ja taustasoitantaa löydy.

6. DIY Joulukoristeet ja lahjat

Jouluna voi tehdä itse vaikka mitä. Joulukortteja, lumihiutaleita, tonttuja ja lintuja ikkunoihin, kuusen koristeita, piparkakkutaideteoksia, karkkeja ja suklaita, kynttilöitä tuoksulla tai ilman, maalauksia, piirustuksia ja käsitöitä joululahjoiksi ja niin edelleen… Okei, itsellä nämä DIY -jutut ovat olleet viime vuosina aika pientä, mutta joskus on tullut tehtyä enemmänkin. Esimerkiksi kaikki joululahjat itse köyhinä opiskeluaikoina. Nyt lapset ovat meillä niin pieniä, että DIY saattaisi suurissa määrin luoda vain lisästressiä, mutta isompien lasten kanssa pistäkäähän hösseliksi ja nauttikaa. Kirjoittelen enemmän tästä seuraavassa tai sitä seuraavassa postauksessa.

7. Kodin koristelu

Me käytiin hakemassa suuri joulukoristelaatikko kellarista eilen. Eilinen ja tämä päivä ollaankin koristeltu asuntoa kauniiksi ja tunnelmalliseksi. On uskomatonta, miten muutama valo, kynttilä, lumihiutale ja tonttu voivat muuttaa kodin tunnelman niin paljon lämpimämmäksi. Tänään hain kuusen torilta ja pari joulukukkaa. Kuusi on nyt muuten koristeltu, mutta piparkakut puuttuvat. Muistettiin Nöttiksen kanssa koristella rei’itetyt kuuseen menevät vasta tänään. Kuusta, kukkia ja paristoja lukuunottamatta tämäkin on ilmaista puuhaa, kun koristeet on kerran ostettu. Itse haluan aina aidon kuusen vaikka onhan se tyyriimpää kuin muovikuusen hankkiminen seuraavaksi 70 vuodeksi. Oikean kuusen tuoksu on vaan niin vastustamaton. Joulun tuoksua tulee myös piparkakkukoristeista ja aidoista kynttilöistä. Laittelen tänne kuvia tässä lähipäivinä.

8. Leipominen

Leipoessa kaikki aistit saavat ärsykkeitä. Kädet saa työntää taikinaan, saa haistella ja maistella. Ja jos on taitava, voi lopputuloksestakin tulla silmiä hivelevän houkutteleva. Kuuloaisti on vähiten työssään, ellei sitten paista munkkeja tirisevässä rasvassa. Korviaan voi myös hyödyntää tietääkseen, onko joku asia tehty oikein. Pullan sekä sämpylän tietää olevan kypsä, kun pohjaan kopautettaessa kuulee onton äänen. Äitini on opettanut minulle, millainen ääni kertoo munasokeriseoksen olevan sopivan kuohkeaa. Ei kuitenkaan tarvitse olla erityinen jauhopeukalo nauttiakseen leipomisesta vaan valmiin piparkakku- ja torttutaikinan voi aina ostaa kaupan pakastealtaasta. Niin minäkin teen.

Siinä muutama juttu, mitä me ollaan tehty joulutunnelmaan virittäytymiseksi. Vähän harmittaa, kun minulla olisi ihan älytön kasa ideoita blogikirjoituksiini jouluun liittyen ja nyt meinaa aika loppua kesken, kun joulu on jo ovella. Ei sitä oikein joulun jälkeen viitsisi postailla idealistaa joulujuttuja varten. Mutta ehkä tästä joku saa vielä vinkkiä viime metreille ennen H-hetkeä.