Arjen vinkkinurkka, Kaikilla aisteilla, Leikkiä ikä kaikki, Perhe

Vauvan värikylpy kotona ????

Veikka-Boika on jo pitkään osoittanut kiinnostustaan ruuan kosketteluun, ihmettelyyn ja levittämiseen. Siitä syystä halusin tarjota hänelle mahtavan aistikokemusten täyteisen tuokion, jossa on lupa kunnolla tutkia ja sotkeakin. Vauvan värikylvyn.

Tämä oli itsellenikin uusi kokemus. Meidän kotiseuduilla on järjestetty vauvojen ja taaperoiden värikylpyjä, jotka ovat olleet erittäin suosittuja. Meillä on kuitenkin käynyt joka kerta vähän huono tuuri eikä syystä tai toisesta olla päästy osallistumaan. Veikka-Boika nyt ei ole muuta aikaa edes elänyt kuin korona-aikaa ja järjestetyistä vauvojen värikylvyistä on ollut turha edes haaveilla. Onneksi värikylpy on loppujen lopuksi melko mutkatonta järjestää kotiolosuhteissa. Ihan näin vinkiksi teille kaikille vauva-arkea eläville, jotka mietitte, mitä spesiaalia vauvan kanssa voisi touhuta tämän koronan keskellä.

Tutustuin värikylpyyn lukemalla Kaksplussan artikkelin aiheesta sekä katsomalla Youtubesta videon Porin lastenkulttuurikeskuksen järjestämästä värikylvystä. Näistä nappasin ideoita Veikka-Bojan värikylpyyn. Värikylpy tarjoaa vauvalle väreihin tutustumisen lisäksi vuorovaikutusta ja aistikokemuksia. Tarkoitus ei ole rynnätä suin päin maalaamaan vaan tuokio aloitetaan virittäytymisellä. Näin saadaan vauvan huomio tähän hetkeen ja yhdessä tekemiseen.

Kerron nyt, miten, missä tiloissa ja millä välineillä rakensin Veikka-Bojan värikylvyn. Mitkä ovat kotona vedetyn tuokion plussat ja miinukset? Mitä huomioita tein?

Suunnitellessasi värikylpyä, mieti ainakin seuraavia kysymyksiä:

 • Mitä välineitä tarvitsen virittäytymiseen?
 • Entä maalaamiseen?
 • Millä maalataan?
 • Missä huoneissa värikylpy toteutetaan?
 • Mitä vauvalla on päällä tuokion aikana?
 • Tarvitsenko apukäsiä?
 • Haluanko, että tuokio ikuistetaan valokuvin?

Virittäytymisessä vauva saa tutustua erilaisiin tuntuihin ja muotoihin. Itse käytin virittäytymishetkeen vain muutamaa välinettä; tyynyjä, huopia, ilmapalloja ja höyheniä. Kaikkea muutakin oli mielessä, mutta tulin siihen tulokseen, että liika olisi liikaa. Mieluummin keskitytään pariin harkittuun juttuun. Höyheniä ja ilmapalloja sattui olemaan valmiiksi kotona näin pääsiäisen ja vapun välissä. Valitsin virittäytymiseen saman värimaailman kuin itse maalaamiseen; keltaisen ja violetin sävyt. Näitä käytettiin myös sekä Kaksplussan jutussa että katsomassani videossa. Lisäksi käytin oranssia ja sinistä. Toki nämä värit ovat ehkä helpoin toteuttaa, kun suunnittelee, millä maalataan. Sen lisäksi kyseessä ovat vastaväriparit. Eli värit täydentävät ja korostavat toisiaan.

Tein muutama viikko sitten mahtavan löydön, kun äitini oli käynyt kotonaan kaappeja läpi. Poistoon oli menossa violetti huopa, jota koristi suuri oranssi sydän. Totesin sen olevan kuin tehty värikylpyä varten ja nappasin huovan itselleni. Asettelin huovan tyynyjen päälle pehmeäksi kumpuilevaksi ”pesäksi” lähelle keittiötä (jossa maalaaminen tapahtui). Lisäksi minulla oli violetti ja keltainen huopa, joihin kääriydyimme ja joissa piilottelimme. Veikka-Boika sai tunnustella ja ihmetellä tumman sinistä ja tumman violettia ilmapalloa, joita välillä pompottelin korkealle ilmaan. Meillä oli keltaisia ja violetteja höyheniä, joita puhaltelin ilmaan tai kutittelin niillä Veikka-Boikaa. Hän myös mielellään itse tunnusteli niitä käsissään.

Meillä maalaamistuokio sijaitsi keittiössä. Maalaamista varten teippasin leveällä maalarinteipillä vahakankaan kiinni lattiaan suojaksi. Vahakankaaseen teippasin kaksi A3 piirustuspaperia sekä puolikkaan pinnasänkyyn sopivan lakanan. Halusin kokeilla sekä paperia että kangasta maalaamisalustana.

Maaleja suunnitellessani huomioin, että niissä olisi erilaisia tuntuja ja lämpötiloja, jotta kokemus olisi mahdollisimman monipuolinen.

Näitä käytin:

 • Itse valmistettu paksu, liisterimäinen mangokiisseli (lämmin) (resepti alempana)
 • Piltin punertava Prinsessa-sose (huoneenlämpöinen)
 • Piltin mustikkasose (jääkaappikylmä)
 • Itse poimitut pakastemustikat (kylmä, kohmeinen)
 • Mustikkajauhe (rosoinen)
 • Porkkanamehu (nestemäinen)

Mangomaali (resepti on Kaksplussan jutusta)

 • 4 dl vettä
 • 2 Piltti-purkillista mangososetta
 • 3 rkl perunajauhoja

Kiehauta 3 dl vettä ja kaksi purkillista mangososetta. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita keskenään 1 dl vettä ja 3 rkl perunajauhoja. Kaada seos ohuena nauhana kuumaan mangoveteen kokoajan sekoittaen. Laita kattila takaisin liedelle ja anna pulpahtaa pari kertaa, mutta älä keitä. Jätä paksu kiisseli jäähtymään sopivan lämpöiseksi maalaamista varten.

Alkuun laitoin maalausalustoille lämmintä kiisseliä. Kun Veikka-Boika oli tutustunut siihen jonkin aikaa, lisäsin lämpötila- ja värikontrastiksi kohmeisia mustikoita. Sitten lisäilin pikkuhiljaa muita maaleja satunnaisessa järjestyksessä satunnaisiin paikkoihin. Porkkanamehua en laittanut suoraan alustalle, koska se olisi vain imeytynyt heti. Veikka-Boika sai itse läiskytellä ja kaataa kulhollisen alustalle. Veikka-Boikaa oli ihana seurata, kun hän tunnusteli, ihmetteli, levitteli maaleja käsillään ja jaloillaan, pyydysti mustikoita, maisteli ja katseli maalausta, jonka oli itse saanut aikaiseksi. Hän oli keskittynyt ja selvästi piti tuokiosta.

Maalaamisen jälkeen kylpyamme odotteli valmiina kylppärissä tahmeaa, liukasta, marja- ja hedelmäsoseiden peittämää pikkutaiteilijaa. Olin valinnut värikylpyasuksi jo kulahtaneen, vähän pieneksi jääneen bodyn, jolla ei enää ollut väliä, saako sitä koskaan enää puhtaaksi. Yhtä hyvin vauva voisi kotona kylpeä väreissä pelkässä vaipassa. Sotkut oli hetkessä huljutettu pois ja puhdas Veikka-Boika jatkoi muita leikkejään hymyssä suin, yhtä suurta kokemusta rikkaampana.

Huomioita, plussia, miinuksia ja vastauksia aiemmin luettelemiini kysymyksiin:

 • Värikylpy on hyvä valmistella alusta loppuun ennen aloittamista. Virittäytymispaikka valmiiksi, maalauspaikka ja maalit valmiiksi, kylpyamme valmiiksi (ilman vettä toki, koska se ehtisi jäähtyä). Ja mitä paremmin homman on valmistellut, sitä pienemmällä sotkulla myös selviää.
 • Sotkun välttämiseksi apukädet ovat plussaa. Ei niinkään itse tuokion aikana. Silloin ei ole tarkoituskaan siivota. Mutta kun tuokion jälkeen on aika siivota maalaamispaikka, on vauvalla hyvä olla joku leikittäjänä ja huomion viejänä. Apukäsiä tarvitaan silloinkin jos haluat ikuistaa värikylvyn. Tuokio ja sen tarkoitus menevät pilalle jos itse alat kesken kaiken kuvaamaan. Se homma on hyvä delegoida jollekin toiselle.
 • Kuvaaminen pitää tehdä mahdollisimman huomaamattomasti, ettei se vie vauvan mielenkiintoa pois itse tekemisestä. Samasta syystä onkin mielestäni tärkeää, että värikylpy toteutetaan mahdollisimman rauhallisissa olosuhteissa, ilman ympäröiviä häiriötekijöitä. En tiedä, kuinka järjestetyissä värikylpypajoissa vauvat reagoivat toisiinsa, mutta voisin kuvitella, että jos meillä isosisko olisi nyt ollut kotona, ei tuokio olisi oikein onnistunut.
 • Kotivärikylvyssä tein huomion, että erillinen virittäytymistuokio ei ehkä ole niin tärkeässä roolissa kuin jos mentäisiin jonnekin muualle värikylpyyn. Siellä olisi varmasti luonnotonta aloittaa heti maalaamaan. Nyt kuitenkin, kun Veikka-Boika seurasi valmistelujani, huomasin hänen hoksanneen, että jotain on nyt tapahtumassa. Hän vaikutti innostuneelta ja tutkiskeli maalauspaikkaa karhukävellen sen päällä ristiin rastiin. Sitten kun alettiinkin leikkimään ilmapalloilla, vaikutti hän aluksi hieman hämmentyneeltä. Tai ehkä kyse oli vain siitä, että virittäytyminen oli eri paikassa kuin maalaaminen. Jos toteuttaisin värikylvyn uudestaan, asettaisin virittäytymisjutut maalauspaikan päälle, en viereen. Ja siivoaisin pois, kun aletaan maalaamaan. Yksi paikka koko tuokiolle toimisi varmasti paremmin.
 • Maalit olivat toimivat ja värimaailma loistava. Kiisseliä olisi riittänyt puolikas annos. Se on myös todella liukasta, joten jos taiteilija on vielä motorisesti hyvin kömpelö, jättäisin kiisselin pois ja käyttäisin pelkkiä eri lämpöisiä soseita. Muistutuksena tähän vielä, että pakastemarjoja käytettäessä muista kotimaisuus, jotta vältyt listeriabakteeri- ja norovirusriskiltä.
 • Plussana kotiolosuhteissa näen ehdottomasti sen, että ajankohdan pystyy määrittämään täysin itse. Tuokion pystyy järjestämään juuri silloin, kun tietää oman vauvansa olevan pirteimmillään eikä vauva ole nälkäinen tai liian kylläinen. Järjestetty värikylpy ei aina sovi omaan rytmiin. Plussaa on myös se, että maalit saa valita itse.
 • Ainoa miinus on tavallaan se, että onhan jonkun toisen järjestämään tuokioon helppo vain mennä. Ei tarvitse suunnitella eikä valmistella. Sen kun menee vain. Toisaalta tämän jutun suunnittelu oli mielestäni mukavaa ja opettavaista.
 • Paperi vai lakana? Luulen, että paperille maalaaminen on vauvalle antoisampaa, koska se ei ime maaleja itseensä samalla tavalla kuin lakana. Toisaalta paperi tietysti vettyy nopeasti eikä ole niin kestävä. Lopputuloksen näkökulmasta on vaikea valita voittajaa. Lakana näyttää helposti vain sotkulta, mutta väri on intensiivisempi. Paperissa taas näkyy paremmin yksityiskohdat kuten sormen vedot, mutta lopputulos näyttää kiiltävältä, koska maali ei imeydy kokonaan paperiin.

Kaiken kaikkiaan värikylpy kotona oli oikein antoisa juttu. Kiva toteuttaa. Ihana seurata oman vauvan maalaamista. Minä viihdyin. Veikka-Boika viihtyi. Valokuvaaja viihtyi. Suosittelen lämpimästi kaikille! ????