Arjen vinkkinurkka, Kaikilla aisteilla, Leikkiä ikä kaikki

Vauvan v√§rikylpy kotona ūüíôūüíúūüß°ūüíõ

Veikka-Boika on jo pitkään osoittanut kiinnostustaan ruuan kosketteluun, ihmettelyyn ja levittämiseen. Siitä syystä halusin tarjota hänelle mahtavan aistikokemusten täyteisen tuokion, jossa on lupa kunnolla tutkia ja sotkeakin. Vauvan värikylvyn.

Tämä oli itsellenikin uusi kokemus. Meidän kotiseuduilla on järjestetty vauvojen ja taaperoiden värikylpyjä, jotka ovat olleet erittäin suosittuja. Meillä on kuitenkin käynyt joka kerta vähän huono tuuri eikä syystä tai toisesta olla päästy osallistumaan. Veikka-Boika nyt ei ole muuta aikaa edes elänyt kuin korona-aikaa ja järjestetyistä vauvojen värikylvyistä on ollut turha edes haaveilla. Onneksi värikylpy on loppujen lopuksi melko mutkatonta järjestää kotiolosuhteissa. Ihan näin vinkiksi teille kaikille vauva-arkea eläville, jotka mietitte, mitä spesiaalia vauvan kanssa voisi touhuta tämän koronan keskellä.

Tutustuin värikylpyyn lukemalla Kaksplussan artikkelin aiheesta sekä katsomalla Youtubesta videon Porin lastenkulttuurikeskuksen järjestämästä värikylvystä. Näistä nappasin ideoita Veikka-Bojan värikylpyyn. Värikylpy tarjoaa vauvalle väreihin tutustumisen lisäksi vuorovaikutusta ja aistikokemuksia. Tarkoitus ei ole rynnätä suin päin maalaamaan vaan tuokio aloitetaan virittäytymisellä. Näin saadaan vauvan huomio tähän hetkeen ja yhdessä tekemiseen.

Kerron nyt, miten, missä tiloissa ja millä välineillä rakensin Veikka-Bojan värikylvyn. Mitkä ovat kotona vedetyn tuokion plussat ja miinukset? Mitä huomioita tein?

Suunnitellessasi värikylpyä, mieti ainakin seuraavia kysymyksiä:

 • Mit√§ v√§lineit√§ tarvitsen viritt√§ytymiseen?
 • Ent√§ maalaamiseen?
 • Mill√§ maalataan?
 • Miss√§ huoneissa v√§rikylpy toteutetaan?
 • Mit√§ vauvalla on p√§√§ll√§ tuokion aikana?
 • Tarvitsenko apuk√§si√§?
 • Haluanko, ett√§ tuokio ikuistetaan valokuvin?

Virittäytymisessä vauva saa tutustua erilaisiin tuntuihin ja muotoihin. Itse käytin virittäytymishetkeen vain muutamaa välinettä; tyynyjä, huopia, ilmapalloja ja höyheniä. Kaikkea muutakin oli mielessä, mutta tulin siihen tulokseen, että liika olisi liikaa. Mieluummin keskitytään pariin harkittuun juttuun. Höyheniä ja ilmapalloja sattui olemaan valmiiksi kotona näin pääsiäisen ja vapun välissä. Valitsin virittäytymiseen saman värimaailman kuin itse maalaamiseen; keltaisen ja violetin sävyt. Näitä käytettiin myös sekä Kaksplussan jutussa että katsomassani videossa. Lisäksi käytin oranssia ja sinistä. Toki nämä värit ovat ehkä helpoin toteuttaa, kun suunnittelee, millä maalataan. Sen lisäksi kyseessä ovat vastaväriparit. Eli värit täydentävät ja korostavat toisiaan.

Tein muutama viikko sitten mahtavan l√∂yd√∂n, kun √§itini oli k√§ynyt kotonaan kaappeja l√§pi. Poistoon oli menossa violetti huopa, jota koristi suuri oranssi syd√§n. Totesin sen olevan kuin tehty v√§rikylpy√§ varten ja nappasin huovan itselleni. Asettelin huovan tyynyjen p√§√§lle pehme√§ksi kumpuilevaksi ”pes√§ksi” l√§helle keitti√∂t√§ (jossa maalaaminen tapahtui). Lis√§ksi minulla oli violetti ja keltainen huopa, joihin k√§√§riydyimme ja joissa piilottelimme. Veikka-Boika sai tunnustella ja ihmetell√§ tumman sinist√§ ja tumman violettia ilmapalloa, joita v√§lill√§ pompottelin korkealle ilmaan. Meill√§ oli keltaisia ja violetteja h√∂yheni√§, joita puhaltelin ilmaan tai kutittelin niill√§ Veikka-Boikaa. H√§n my√∂s mielell√§√§n itse tunnusteli niit√§ k√§siss√§√§n.

Meillä maalaamistuokio sijaitsi keittiössä. Maalaamista varten teippasin leveällä maalarinteipillä vahakankaan kiinni lattiaan suojaksi. Vahakankaaseen teippasin kaksi A3 piirustuspaperia sekä puolikkaan pinnasänkyyn sopivan lakanan. Halusin kokeilla sekä paperia että kangasta maalaamisalustana.

Maaleja suunnitellessani huomioin, että niissä olisi erilaisia tuntuja ja lämpötiloja, jotta kokemus olisi mahdollisimman monipuolinen.

Näitä käytin:

 • Itse valmistettu paksu, liisterim√§inen mangokiisseli (l√§mmin) (resepti alempana)
 • Piltin punertava Prinsessa-sose (huoneenl√§mp√∂inen)
 • Piltin mustikkasose (j√§√§kaappikylm√§)
 • Itse poimitut pakastemustikat (kylm√§, kohmeinen)
 • Mustikkajauhe (rosoinen)
 • Porkkanamehu (nestem√§inen)

Mangomaali (resepti on Kaksplussan jutusta)

 • 4 dl vett√§
 • 2 Piltti-purkillista mangososetta
 • 3 rkl perunajauhoja

Kiehauta 3 dl vett√§ ja kaksi purkillista mangososetta. Ota kattila pois liedelt√§. Sekoita kesken√§√§n 1 dl vett√§ ja 3 rkl perunajauhoja. Kaada seos ohuena nauhana kuumaan mangoveteen kokoajan sekoittaen. Laita kattila takaisin liedelle ja anna pulpahtaa pari kertaa, mutta √§l√§ keit√§. J√§t√§ paksu kiisseli j√§√§htym√§√§n sopivan l√§mp√∂iseksi maalaamista varten.

Alkuun laitoin maalausalustoille lämmintä kiisseliä. Kun Veikka-Boika oli tutustunut siihen jonkin aikaa, lisäsin lämpötila- ja värikontrastiksi kohmeisia mustikoita. Sitten lisäilin pikkuhiljaa muita maaleja satunnaisessa järjestyksessä satunnaisiin paikkoihin. Porkkanamehua en laittanut suoraan alustalle, koska se olisi vain imeytynyt heti. Veikka-Boika sai itse läiskytellä ja kaataa kulhollisen alustalle. Veikka-Boikaa oli ihana seurata, kun hän tunnusteli, ihmetteli, levitteli maaleja käsillään ja jaloillaan, pyydysti mustikoita, maisteli ja katseli maalausta, jonka oli itse saanut aikaiseksi. Hän oli keskittynyt ja selvästi piti tuokiosta.

Maalaamisen jälkeen kylpyamme odotteli valmiina kylppärissä tahmeaa, liukasta, marja- ja hedelmäsoseiden peittämää pikkutaiteilijaa. Olin valinnut värikylpyasuksi jo kulahtaneen, vähän pieneksi jääneen bodyn, jolla ei enää ollut väliä, saako sitä koskaan enää puhtaaksi. Yhtä hyvin vauva voisi kotona kylpeä väreissä pelkässä vaipassa. Sotkut oli hetkessä huljutettu pois ja puhdas Veikka-Boika jatkoi muita leikkejään hymyssä suin, yhtä suurta kokemusta rikkaampana.

Huomioita, plussia, miinuksia ja vastauksia aiemmin luettelemiini kysymyksiin:

 • V√§rikylpy on hyv√§ valmistella alusta loppuun ennen aloittamista. Viritt√§ytymispaikka valmiiksi, maalauspaikka ja maalit valmiiksi, kylpyamme valmiiksi (ilman vett√§ toki, koska se ehtisi j√§√§hty√§). Ja mit√§ paremmin homman on valmistellut, sit√§ pienemm√§ll√§ sotkulla my√∂s selvi√§√§.
 • Sotkun v√§ltt√§miseksi apuk√§det ovat plussaa. Ei niink√§√§n itse tuokion aikana. Silloin ei ole tarkoituskaan siivota. Mutta kun tuokion j√§lkeen on aika siivota maalaamispaikka, on vauvalla hyv√§ olla joku leikitt√§j√§n√§ ja huomion viej√§n√§. Apuk√§si√§ tarvitaan silloinkin jos haluat ikuistaa v√§rikylvyn. Tuokio ja sen tarkoitus menev√§t pilalle jos itse alat kesken kaiken kuvaamaan. Se homma on hyv√§ delegoida jollekin toiselle.
 • Kuvaaminen pit√§√§ tehd√§ mahdollisimman huomaamattomasti, ettei se vie vauvan mielenkiintoa pois itse tekemisest√§. Samasta syyst√§ onkin mielest√§ni t√§rke√§√§, ett√§ v√§rikylpy toteutetaan mahdollisimman rauhallisissa olosuhteissa, ilman ymp√§r√∂ivi√§ h√§iri√∂tekij√∂it√§. En tied√§, kuinka j√§rjestetyiss√§ v√§rikylpypajoissa vauvat reagoivat toisiinsa, mutta voisin kuvitella, ett√§ jos meill√§ isosisko olisi nyt ollut kotona, ei tuokio olisi oikein onnistunut.
 • Kotiv√§rikylvyss√§ tein huomion, ett√§ erillinen viritt√§ytymistuokio ei ehk√§ ole niin t√§rke√§ss√§ roolissa kuin jos ment√§isiin jonnekin muualle v√§rikylpyyn. Siell√§ olisi varmasti luonnotonta aloittaa heti maalaamaan. Nyt kuitenkin, kun Veikka-Boika seurasi valmistelujani, huomasin h√§nen hoksanneen, ett√§ jotain on nyt tapahtumassa. H√§n vaikutti innostuneelta ja tutkiskeli maalauspaikkaa karhuk√§vellen sen p√§√§ll√§ ristiin rastiin. Sitten kun alettiinkin leikkim√§√§n ilmapalloilla, vaikutti h√§n aluksi hieman h√§mmentyneelt√§. Tai ehk√§ kyse oli vain siit√§, ett√§ viritt√§ytyminen oli eri paikassa kuin maalaaminen. Jos toteuttaisin v√§rikylvyn uudestaan, asettaisin viritt√§ytymisjutut maalauspaikan p√§√§lle, en viereen. Ja siivoaisin pois, kun aletaan maalaamaan. Yksi paikka koko tuokiolle toimisi varmasti paremmin.
 • Maalit olivat toimivat ja v√§rimaailma loistava. Kiisseli√§ olisi riitt√§nyt puolikas annos. Se on my√∂s todella liukasta, joten jos taiteilija on viel√§ motorisesti hyvin k√∂mpel√∂, j√§tt√§isin kiisselin pois ja k√§ytt√§isin pelkki√§ eri l√§mp√∂isi√§ soseita. Muistutuksena t√§h√§n viel√§, ett√§ pakastemarjoja k√§ytett√§ess√§ muista kotimaisuus, jotta v√§ltyt listeriabakteeri- ja norovirusriskilt√§.
 • Plussana kotiolosuhteissa n√§en ehdottomasti sen, ett√§ ajankohdan pystyy m√§√§ritt√§m√§√§n t√§ysin itse. Tuokion pystyy j√§rjest√§m√§√§n juuri silloin, kun tiet√§√§ oman vauvansa olevan pirteimmill√§√§n eik√§ vauva ole n√§lk√§inen tai liian kyll√§inen. J√§rjestetty v√§rikylpy ei aina sovi omaan rytmiin. Plussaa on my√∂s se, ett√§ maalit saa valita itse.
 • Ainoa miinus on tavallaan se, ett√§ onhan jonkun toisen j√§rjest√§m√§√§n tuokioon helppo vain menn√§. Ei tarvitse suunnitella eik√§ valmistella. Sen kun menee vain. Toisaalta t√§m√§n jutun suunnittelu oli mielest√§ni mukavaa ja opettavaista.
 • Paperi vai lakana? Luulen, ett√§ paperille maalaaminen on vauvalle antoisampaa, koska se ei ime maaleja itseens√§ samalla tavalla kuin lakana. Toisaalta paperi tietysti vettyy nopeasti eik√§ ole niin kest√§v√§. Lopputuloksen n√§k√∂kulmasta on vaikea valita voittajaa. Lakana n√§ytt√§√§ helposti vain sotkulta, mutta v√§ri on intensiivisempi. Paperissa taas n√§kyy paremmin yksityiskohdat kuten sormen vedot, mutta lopputulos n√§ytt√§√§ kiilt√§v√§lt√§, koska maali ei imeydy kokonaan paperiin.

Kaiken kaikkiaan v√§rikylpy kotona oli oikein antoisa juttu. Kiva toteuttaa. Ihana seurata oman vauvan maalaamista. Min√§ viihdyin. Veikka-Boika viihtyi. Valokuvaaja viihtyi. Suosittelen l√§mpim√§sti kaikille! ūüíôūüíúūüß°ūüíõ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *