Vauvanruoka

Vauvan ohrainen lihapata

Niin syntyi meidän sosetehtaassa taasen uusi soseherkku. Reseptin kaivoin vanhasta vihkosestani Nöttiksen vauvavuoden ajoilta. Nöttis oli tuolloin heti alusta alkaen avoin melko rouheallekin rakenteelle ruuassa, joten silloin olen tehnyt tämän ruuan hieman eri tavoin kuin nyt. Ja se onkin bonusta, kun itse tekee. Silloin pystyy vaikuttamaan ruuan rakenteeseen paljonkin. Tässä siis täysin soseutettu versio. Nöttikselle tein saman ruuan aikoinaan niin, että soseutin kasvikset ja lisäsin paistetun jauhelihan ja keitetyt ohrat soseeseen sellaisenaan tuomaan rakennetta.

Resepti sopii vauvalle 5kuisesta lähtien, koska se sisältää viljaa ja lihaa. Annosmäärä vaihtelee vauvastasi riippuen. Meillä puolivuotias Veikka-Boika syö tästä 6-8 kertaa. Ja hän kyllä syö nykyisin jo melkoisen paljon.

Tarvitset:

  • 1/2 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
  • 2 porkkanaa
  • 2 perunaa
  • 3 tomaattia
  • 1/2 paprika
  • 1 valkosipulin kynsi
  • pieni pala sipulia tai punasipulia
  • 100g naudan jauhelihaa (+ öljyä)

Kuori ja pilko porkkanat ja perunat. Huuhtele ja pilko tomaatit ja paprika. Pilko pieni pala sipulia ja valkosipulin kynsi. Keitä kasvikset kypsäksi. Kaada ylimääräinen keitinliemi pois. Kattilaan saa jäädä aika vähän, sillä tomaateista tulee paljon nestettä soseuttaessa. Kannattaa kaataa osa keitinliemestä kuitenkin talteen jos sosetta tarvitsee löysentää. Ohrasuurimot voi keittää yhdessä kasvisten kanssa tai erikseen jos niitä ei ole tarkoitus soseuttaa. Paista jauheliha tilkassa öljyä. Yhdistä ainekset ja soseuta sauvasekoittimella. Pakasta annospaloina. Annokset säilyvät pakastimessa hyvinä pari kuukautta.

Vinkki! Tämän soseen voi maustaa, mutta itse olen pitänyt sen maustamattomana sillä sose on maukas myös ihan sellaisenaan. Tai voit maustaa annoksen aina tarjoiltaessa vaikkapa mustapippurilla, basilikalla, timjamilla tai currylla. Näin ruuasta tulee joka kerta hieman eri makuinen ja vauvasi pääsee yhdellä reseptillä tutustumaan laajemmin perheelle tuttuun makumaailmaan.

Postasin aiemmin vauvan maissikana-reseptin https://heiniannika.fi/vauvan-maissikana/ . Nyt kun soseiden rakenne tuli tässä esille niin myös maissikanan voi tehdä usealla eri variaatiolla. Itse olen valmistanut sen myös niin, että olen soseuttanut vain maissit, kesäkurpitsan ja kanan. Soseen sekaan olen sekoittanut kuutioidut perunat ja porkkanat. Tällöin sose maistuu jo astetta kokeneemmalle vauvalle.