Keittiössä, Vauvanruoka

Vauvan kasvissoseita

Sosepostaukset jatkuu! Mutta eivät ikuisuutta. Aika rientää ja Veikka-Boika on jo seitsenkuinen. Nöttiksen kanssa pari vuotta sitten kävi niin, että joskus siinä puolen vuoden ja kahdeksan kuukauden hujakoilla kun tuli kokeiltua sormiruokailua, ei siitä tullut vielä mitään. Mutta yhtäkkiä homma vain rupesi etenemään, soseet jäivät pikkuhiljaa syrjään ja pari kuukautta myöhemmin neiti oli jo taitava sormiruokailija ja kuin huomaamatta oppi alle vuoden iässä syömään lisäksi itse lusikalla. Saa nähdä, milloin Veikka-Boika kasvaa ulos soseiästä. Ainakin maissinaksun hän osaa jo syödä ihan itse, kun on kahvipöydässä päässyt muiden seuraan herkuttelemaan.

Kasvissosetehdas surraa meillä epäsäännöllisen säännöllisesti. Sose valmistuu näppärästi samalla, kun valmistan muulle perheelle esimerkiksi kasvis- tai juuressosekeittoa, uunijuureksia tai keitettyjä/höyrytettyjä lisukekasviksia. Kun kerran kuoritaan ja pilkotaan, niin kuoritaan ja pilkotaan sitten kunnolla. Kasvissoseita on hyvä olla varuilla pakkasessa muutamaa eri sorttia, jotta ruokavalio pysyy monipuolisena eikä joka päivä tarvitse olla kuorimassa ja pilkkomassa. Kasvissose maistuu sellaisenaan tai joukkoon/rinnalle voi syöntihetkellä lisätä sitä lihaa/kalaa (ennen suolan jne. lisäämistä), mitä muukin perhe syö.

Tässä ainekset muutamaan hyväksi todettuun kasvissoseeseen. Kaikki valmistuvat samalla kaavalla; kuori, huuhtele, pilko, keitä, soseuta, mausta. Voit soseuttaa sauvasekoittimella tai haarukalla riippuen, kuinka sileän rakenteen vauva tarvitsee. Huomioi, että perunaa sisältävien soseiden kanssa kannattaa olla varovainen sauvasekoitinta käytettäessä. Peruna menee helposti liisteriksi! Keitinliemellä pystyt säätelemään soseen paksuutta. Annoskoot ja -määrät vaihtelevat vauvasi mukaan. Kannattaa toki pienentää määriä jos vauvasi syö vasta muutaman teelusikallisen kerrallaan. Voit myös kokeilla ainesten uunissa paahtamista jos haluat saada soseeseen hieman erilaista makuprofiilia.

Tomaattiherkku

  • 1 bataatti (n. 400g)
  • 3-5 tomaattia koosta riippuen
  • 1 valkosipulin kynsi
  • (kuivattua basilikaa tai oreganoa)

Paprikaherkku

  • 1 bataatti
  • 4 perunaa
  • 1 punainen paprika
  • 5 cm pala purjoa
  • 1 valkosipulin kynsi

Linssicurry

  • 3 porkkanaa
  • 2 perunaa
  • 1/4 kukkakaali
  • 1/2dl kuivattuja, huuhdeltuja punaisia linssejä
  • curryjauhetta, valkosipulijauhetta

Juuressose

  • 1/2 bataatti
  • 2 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • pala palsternakkaa
  • 5-10cm pala purjoa
  • (kuivattua persiljaa ja timjamia)

Lisukeperuna

  • 4 perunaa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 5 cm pala purjoa

Perunakesäkurpitsasose maistuu myös sellaisenaan. Lisukeperunana olen tarjonnut sitä esimerkiksi seuraavanlaisesti:

  • Sekoita joukkoon paistettua naudan jauhelihaa ja mausta jauhetulla musta- tai valkopippurilla.
  • Sekoita joukkoon paistettua broilerin jauhelihaa ja mausta valkosipulijauheella tai currylla.
  • Sekoita joukkoon paistettua porsaan jauhelihaa ja mausta kuivatulla timjamilla.
  • Sekoita joukkoon uunissa kypsytettyä lohta ja mausta kuivatulla tillillä.
  • Tarjoa lisäksi keitettyä kananmunaa.

Myös lihoja ja kaloja voi pakastaa valmiiksi annoksiksi. Aikeena on tässä lähiaikoina kirjoittaa juttu niistäkin sekä vauvan monipuolisesta ruokailusta.

Makoisia sosehetkiä vauvallesi! 👶❤🥄

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *