Äitiys, Arjen vinkkinurkka, Leikkiä ikä kaikki, Perhe

Top 6 yhteistä puuhaa taaperon ja vauvan kanssa

Taaperon ja vauvan kanssa eläessä on lähes aina sellainen olo, että aika ei riitä mihinkään, vuorokaudessa saisi olla ainakin 30 tuntia ja että aina joku jää paitsioon; vauva, taapero tai kodinhoito. Niin ja äiti, isä ja parisuhde. Mutta se on jo ihan oma juttunsa. Äiti-ihmisenä kaikkein raastavimmalta tuntuu tunne siitä, että ei ehdi huomioida lapsia tarpeeksi. Väistämättä tulee niitä hetkiä, että huomio on vain toisessa tai jossain ihan muualla kuten keittiössä. Niitä tulee monta kertaa päivässä. Toki lapsen on hyvä oppia olemaan myös itsenäisesti ja odottamaan vuoroaan kärsivällisesti, mutta nyt puhun alle 2,5-vuotiaasta ja 5kuisesta lapsesta.

Tämän ikäisten lasten tarpeet poikkeavat vielä hyvin paljon toisistaan. Toinen on täysin autettava ja toinen osaa jo paljon, mutta tarvitsee silti vähän väliä jotakin. Toisaalta taapero voi olla tosi kiinnostunut ja jo avuksikin esimerkiksi keittiöhommissa tai vauvaa hoidettaessa tehden pieniä avustustehtäviä. Leikit ovat vielä hyvin eri tasolla. Hetkittäin se yhteinen sävel on meillä kuitenkin jo löytynyt. Kerran oli ihana seurata, kun Nöttis vieritti kilisevää pehmopalloa Veikka-Bojalle yhä uudelleen ja uudelleen ja Veikka-Boika seurasi tiiviisti yrittäen hamuilla palloa itselleen. Molemmat kikattivat ääneen ja hetken ajan minua ei tarvittu. Onneksi lapset kasvavat ja oppivat koko ajan lisää ja enenevissä määrin pystytään tehdä asioita yhdessä ja yhtä aikaa. Jo nyt on paljon puuhaa, jota voi sekä vauvan että taaperon kanssa tehdä yhdessä. Tässä mun suosikkijuttuja top 6.

  1. Laulaminen ja tanssiminen
  2. Kylpeminen
  3. Junarata
  4. Vauvan ruokailut
  5. Teräsmieskisa tai loruhieronta
  6. Ulkoilu

Laulaminen ja tanssiminen. Ihanan helppo ja yksinkertainen tapa viihdyttää molempia. Tätä voi harrastaa joko suunniteltuna tuokiona tai kuten meillä, ihan vaan ex tempore. Toimii myös pelastuksena tilanteessa, joka uhkaa kriisiytyä. Yhtenä päivänä hääräsin keittiössä. Nöttis pyöri siinä jalkojen ympärillä hakien huomiota ja hain Veikka-Bojankin keittiön matolle ihmettelemään, ettei tarvitse yksin olkkarin puuhamatolla kaihoten huudella. Aloin lauleskelemaan pienistä sammakoista ja pian oli Nöttiksen ideoimana käyty läpi pienet isit ja äidit ja verhot ja tiskikoneetkin. Laulusikermää jatkettiin muilla biiseillä ja pian oli puolisen tuntia hurahtanut, hommat tehty ja kaksi iloista, tyytyväistä lasta siinä kuuntelemassa korvat höröllä. Ja välillä sain Nöttiksen laulukaveriksikin. Tanssin ja leikin yhdistäminen tähän tekee hommasta vielä hauskempaa.

Kylpeminen. Tähän tarvitaan kyllä mielellään kaksi aikuista jos molemmat lapset kylpevät. Toki taaperon kanssa voi kylvettää vauvaa ihan kolmistaankin ollen ja hän saa samalla kokea olevansa tärkeässä kylvettäjän roolissa. Meillä parhaat kylpyhetket syntyvät kuitenkin, kun molemmat kylpevät. Nöttis polskii ja roiskii vettä koko kylppärin täydeltä ja Veikka-Boikaa naurattaa. Nöttis läpsyttelee masuaan ja Veikka-Boikaa naurattaa taas. Nöttis on innoissaan, kun saa veikan nauramaan. Minä puhaltelen saippuakuplia, joiden leijailua molemmat tykkäävät seurata. Nöttis leikkii kylpyleluilla ja esittelee niitä veikallekin. Näin kuluu rattoisasti hetki jos toinenkin.

Junarata on yllättäen osoittautunut oikeastaan parhaaksi koko perheen leluksi. Ratoja on kiva rakentaa, sekä Nöttis että me vanhemmat nautimme siitä. Samalla kun Nöttis leikkii, voi Veikka-Boika seurailla paristolla liikkuvia vetureita jaksaen keskittyä niihin yllättävän pitkään. Puuha tuntuu paljon enemmän yhdessä ololta ja tekemiseltä kuin se, että toisella kädellä auttelen Nöttistä palapelin tai legojen rakentelussa ja toisella kädellä heiluttelen helistintä Veikka-Bojan kasvojen edessä vaikka siinäkin toki yhdessä ollaan.

Yksi asia, mitä taaperon kanssa voi tehdä yhdessä, on vauvan syöttäminen ja muukin hoitaminen. Nöttis on meillä ihan itse osoittanut innostuksensa Veikka-Bojan syöttämistä kohtaan ja saa olla hommassa mukana, tosi valvottuna tietenkin. Muuten voisi olla lusikka ihan liian syvällä Veikka-Bojan suussa tai soseet mennä ken ties väärään osoitteeseen. Nöttis aina toivoo saavansa loput soseet vaikka aiemmin ei ole edes perunamuussi meinannut upota, kun on liian mössöä. Nyt hän toteaa usein ”Ei Veikka-Boika syö enempää.” ja kaivaa jo itselleen lusikkaa laatikosta. Myös muussa vauvanhoidossa voi taapero tehdä avustavia tehtäviä.

Teräsmieskisa tai loruhieronta tai vaikkapa pelkkä kutittelu. Mieheni alkoi aikoinaan tehdä Nöttiksen kanssa oma keksimäänsä teräsmieskisaa, jossa tehdään erilaisia liikkeitä ja noustaan välillä istumaan tai myöhemmin seisomaan aina saman kaavan mukaan. Se on vähän kuin vauvatuksen ronskimpi isoveli. Nyt hän on tehnyt samaa Veikka-Bojan kanssa ja Nöttiskin on halunnut joten he ovat tehneet liikkeitä vuoronperään. Loruhieronta onnistuu myös tällä tavoin vuoroa vaihtaen. Kun vaihdot ovat lyhyet, jaksavat molemmat lapset odottaa vuoroaan ja saavat yhtä paljon huomiota, kosketusta, läheisyyttä ja katsekontaktia. Tänään viimeksi meillä oli tälläinen vuoronperään-kutittelu-tuokio. Molemmat tuntuivat oikein odottavan omaa vuoroaan ja kumpikin kikatti ratketakseen. Mainioita hetkiä! Vuoden 2020 äitiyspakkauksessa oli muuten loistava loruhieronta-kirja.

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä on ulkoilu. Ulkoilu on ehkäpä helpoin tapa viettää rennosti aikaa yhdessä vauvan ja taaperon kanssa. Ulos lähteminen sen sijaan ainakin meillä saattaa olla melkoinen haaste, kun puettavaa näin talvella riittää ja toinen heittäytyy uhmaikäisenä lähes tulkoon aina enempi tai vähempi hankalaksi ja toinen huutaa muuten vaan kahdeksan kertaa kymmenestä, koska on vauva eivätkä vauvat tunnetusti pidä pukemisesta. Mutta sitten kun ulos päästään, tunnelma muuttuu ja kaikki nauttivat. Vauva nukkuu ja taaperon kanssa voidaan vähän sopia, tehdäänkö pitempi lenkki vai lyhyempi lenkki, istuuko taapero rattaissa vai käveleekö itse vai mennäänkö leiksalle. Huomion arvoista on tietysti se, ettei kenelläkään ole nälkä eikä taaperoa väsytä. Vauvaa taasen saa väsyttää, koska unet vaunuissahan ovat mitä parhaat ja vähän äitiäkin, sillä ulkoilma yleensä kummasti kuitenkin saa piristymään ja jaksamaan taas paremmin.

Mitä teillä touhutaan yhdessä vauvan ja taaperon kanssa?