Rakas päiväkirja

Tiistain tiimellyksessä

Viime päivien teemoja ovat selvästi olleet kuuden kuukauden tsempalot, taiteileminen, taapero kotiaskareissa ja ruokahävikin vähentäminen. Eikä tämä päivä tehnyt poikkeusta.

Mistähän aloittaisi? Vaikkapa niistä kuuden kuukauden tsempaloista. Veikka-Bojalla on nyt meno päällä! Neljän kuukauden hulinoihin verrattuna kuuden kuukauden tsempalot ovat ihan hanurista. Pari kuukautta sitten poika venytti iltoja hulinoiden yli puoleen yöhön, mutta yöt sujuivat suht rauhallisesti. Nyt oikeastaan ensimmäistä kertaa hänen puolivuotisella taipaleellaan yöt ovat tosi levottomia. Keskellä yötä on pakko alkaa treenaamaan tai pölöttämään. Sängystä on tullut temmellyskenttä. Yöllä pitääkin yhtäkkiä syödä taas kaksi kertaa ja sen lisäksi viitisen kertaa on herättävä muuten vaan. Homma harmittaa tuplasti sen vuoksi, kun juuri viikko sitten Veikka-Boika oli peräti kolme yötä putkeen ilman yösyöttöä ja ehdin jo luulla kaikenlaista kuten, että tästä lähtien meillä nukutaan yöt ja sitten tulikin täyskäännös ihan vika suuntaan.

Se, millä opin jo Nöttiksen kohdalla lohduttautumaan, pitänee nytkin paikkaansa. Tämä on vain taas joku vaihe. Vaiheen kestosta ei koskaan tiedä etukäteen ja se on ken ties ihan positiivinen asia. Toivo hyvistä yöunista elää päivittäin, kun ei tiedä. Puolivuotiaan kehitystä kun miettii, niin nyt meidän pitää vain päivittäin täyttää Veikka-Bojan hellyys- ja seurustelukiintiö, treenauskiintiö ja ruokakiintiö, niin hyvä tulee. Kun vauva saa näitä tarpeeksi päivällä, ei hän enää yöllä tarvitse. Kuulostaa helpolta, eikö totta.

Veikka-Boika hakee hanakasti konttausasentoa ja osaa jo kaikenlaisilla kierimis- ja pönkäämistyyleillä mennä hieman eteenpäin ja sivulle ja vahingossa taaksekin. Hänet on yllättävän usein pelastettava pinteestä, kun on joutunut puoliksi sohvan alle. Toinen suuri kehitysaskel on syöttötuoliin siirtyminen, jota olemme pikkuhiljaa toteuttaneet. Ja pojasta näkee, kuinka mielissään hän on päästyään seuroihin. Ruokahalu on kasvanut silmissä ja poika myös. Tänään hän oli mukana kaikilla ruokailuilla muiden kanssa yhtä aikaa.

Myös Nöttis tuntuu kehittyvän silmissä ja on ihan loistavassa iässä juuri nyt. Juttua ja huumoria riittää! Viime päivinä hän on ollut erityisen innoissaan kotiaskareisiin osallistumisesta ja päässytkin mukaan keittiöpuuhiin ja pyykkäämiseen. Tänään hän tiesi kaupan kotiinkuljetuksen tulevan ja kun jostain kuului koputusta, totesi hän ”Joku koputtaa. Pisman tavahat tulee!” ja oli heti ryntäämässä ovelle. Hetken päästä hän kaivoi keittiöstä lakaisuharjaa ja totesi ”Siivoan koko kämpän.” Ajoittaisesta mustasukkaisuuden ilmenemisestä huolimatta Nöttis on myös mieluusti veikkaa hoitamassa. Tänään kuului olkkarista ”Otat siä tän? Vai otat siä tän?”, kun Nöttis tarjosi leluja Veikka-Bojalle. Heidän puuhiaan on kiva seurata vähän syrjässä ja ihmetellä siinä samalla, kuinka Nöttis on ottanut jo Kotkan murteen haltuun.

Viikonloppuna taiteiltiin sormiväreillä ja eilen soitettiin, leikittiin ja laulettiin taas kotimuskarin tahtiin, koko perhe. Myös Veikka-Boika pääsi osallistumaan isin kanssa. Tänään ulkoiltiin leiksalla, jossa saatiinkin mukavaksi yllätykseksi askartelutarvikepussi mukaan. Kotka-Kymin seurakunta piti juuri jotain piharyhmää ja ovat nyt keksineet jakaa askartelupusseja kotiin vietäviksi, kun eivät koronan vuoksi voi pitää sisäryhmiä muuten. Aika kiva juttu! Kotona siis askarreltiin lumiukko ja lumihiutale.

Meillä yleensä on ihan fiksut ruokasuunnitelmat ja myös ruokahävikiltä pyritään välttymään. Joskus tulee kausia, että ruokaa tulee heitettyä ihan liikaa roskiin. Se ei tunnu hyvältä. Sitä vastoin tulee hyvä fiilis, jos kaikki mitä on ostettu, tulee myös käytettyä. Se on jollain tapaa jopa palkitsevaa. Eilen meillä oli uunimakkaraa, josta jäi yllättävän paljon makkarapetinä ollutta kastiketta sekä muussia jäljelle. Tänään päätinkin tehdä kastikepohjaan jauhelihasoossin ja iltapalaksi leipaistiin perunarieskoja. Ne ovat muuten tosi helppoja, nopeita ja maistuvia! Suosittelen muillekin ??