Äitin omat jutut, Hidasta elämää, Kaikilla aisteilla

Talvi väreinä

Sain mielettömän inspiraation tähän postaukseen yhdeltä lukijalta, joka esitti kysymyksen, mitkä mielestäni ovat talven värit. Suuri kiitos hänelle! Kun aloin miettiä värejä, liittyvät ne aina enemmän tai vähemmän lumeen, luontoon tai johonkin talven hetkeen. Olin ihan varma, että löydän kuva-arkistoistani jokaiseen mieleen tulleeseen väriin esimerkkejä. Epäonnekseni huomasin monien kuvien olevan ihan häpeällisen huonolaatuisia. Tilanne pitää korjata ja lähteä pyydystämään sinistä hetkeä, auringonlaskun hehkua hangessa ja käpytikkaa tai palokärkeä lumihuurretussa puussa, kamera kainalossa. Sitten joskus, kun ehtii. Mutta löytyi tähänkin jotain.

Puhdas valkoinen

No tottakai. Lumi. Juuri satanut puhtaan valkoinen lumi tai hanget korkeat nietokset, jotka pysyvät koskemattomina ja pitävät puhtaan valkoisen värinsä. Kaikista kaunein valkoinen maisema on sillä hetkellä, kun lunta on myös puissa.

Sininen

Sininen hetki on jotain aivan uskomattoman kaunista ja siksi sininen kuuluu ehdottomasti talveen. Tänään vein Nöttiksen tarhaan ja kävellessäni takaisin kotiin sain nauttia sinisen hetken tunnelmasta. Toivoin vain, että olisin ollut jossain poissa kaupungin valoista, keskellä niitä koskemattomia puhtaan valkoisia hankia. Siellä hetki olisi ollut vielä kauniimpi. Sininen edustaa myös jäätä.

Olki

En tiedä miksi, mutta mielestäni kuiva kaislikko tummaa jäätymätöntä merta ja puhtaan valkoista lunta vasten näyttää tosi kauniilta. Kuin myös kauralyhde lumiukon kävelykepin päässä. Siinä kun olisi vielä punatulkkuja ruokailemassa niin ai että, kamera äkkiä esiin! Siinä pari asiaa, miksi olki on mielestäni talven väri.

Punamulta

Punainen tupa ja perunamaa. Punamullan väriset aidat ja rakennukset näyttävät niin hyvältä lumessa!

Auringonlaskun hehku

En osaa nimetä siihen yhtä väriä vaan kyse on hetkestä, johon liittyy liuta värejä. Punertavaa, keltaista, oranssia, sinistä. Kuvittele auringonlaskun keltainen, oranssi ja vaaleanunainen hehku horisontin rajassa ja punertava hanki, jota kauempana auringosta olevat hanget ympäröivät sinertävän sävyisinä. Sellaista nyt haen, mutta valitettavasti ihan sellaista kuvaa en löytänyt…. Elävässä tulessa on näitä samoja värejä ja toki takkatuli ja nuotiokin kuuluvat talveen.

Harmaa

Kyllä, harmaa maisemakin voi olla kaunis. Muistuu aina mieleen kävelylenkki ystävän kanssa vuosia sitten, kun ilma oli todella erikoinen ja usvaa oli niin paljon, ettei kovin kauas nähnyt. Maisema oli täysin harmaa ja kuvia voisi melkein luulla mustavalkoisiksi vaikka ne eivät olekaan.

Tähän loppuun laitan vielä muutaman vähän erilaisen talvikuvan vuosien varrelta. Kuvista ei ehkä heti voisi päätellä, että ne on kaikki otettu marras-tammikuussa. Itselle edelleen talvi tuo ensimmäisenä mieleen lumiset maisemat ja niihin liittyvät värit, mutta uusille sukupolville talvi voi olla ajatuksissa jo erilainen. Ehkä talviväritkin muuttuvat sen myötä ihan uusiksi.