Keittiössä

Talven lämmin kasvissosekeitto

Pakkanen paukkuu ja hanki kimmeltää! Lunta on tullut älytön määrä parissa päivässä eikä ainakaan meillä päin lumityöntekijät pysy vauhdissa mukana. Keskusta on niin täynnä lumikasoja, että sisarusrattaitten kanssa pitää poukkoilla ihan sen mukaan, mistä niillä sattuu etu- tai takaperin pääsemään. Tänään sentään lumipyryn sijasta saimme nauttia ihanista auringonsäteistä, jotka hieman lämmittivät muuten kylmässä pakkassäässä. Muutama päivä sitten kirjoittelin kuluneesta viikosta ja tulin maininneeksi, että laitan valmistamani kasvissosekeiton reseptiä jakoon lähipäivien aikana. Ja mikäs sen parempi ajankohta laittaa kuin tällaiset pakkaspäivät. Pehmeä sosekeitto lämmittää ja ravitsee kirpeän ulkoilukelin jälkeen.

Sosekeitot ovat siitä näppärää ruokaa, että niihin voi tunkea melkein mitä kasviksia ja juureksia vain. Niiden valmistus on helppoa ja ainekset yleensä edullisia ja lopputulos on maistuva ja terveellinen. Voiko enempää enää ruualta toivoa! Tähän soppaan sopisi proteiinilisäksi hyvin punaiset linssit tai valkoiset pavut. Tällä kertaa niitä ei vain omasta kaapista sattunut löytymään. Itse tykkään käyttää ”kasvisruuissa” kanalientä. Keiton voi myös soveltaa kasvisruuaksi käyttämällä sen sijaan kasvislientä tai täysin vegaaniseksi versioksi korvaamalla lisäksi ruokakerman vegaanisella ruokakermalla.

Talven lämmin kasvissosekeitto (4-6 annosta)

  • 1 bataatti (keskikokoinen)
  • 2 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 pieni palsternakka
  • 1 suippopaprika
  • 1/2 kesäkurpitsa
  • n. 15 cm pala purjoa
  • 1 iso chili (ilman siemeniä)
  • 3 valkosipulin kynttä
  • vettä
  • 1 kanaliemikuutio
  • 2 dl ruokakermaa
  • kuivattua persiljaa

Kuori ja paloittele juurekset ja valkosipuli. Huuhtele ja pilko paprika, kesäkurpitsa, chili ja purjo. Chiliin voit jättää siemenet jos haluat keitosta tulisempaa. Siemenetön chilikin antaa mukavan jälkipotkun. Laita kaikki kattilaan ja lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää liemikuutio. Anna porista kunnes kasvikset ovat kypsiä. Itse teen aina niin, että jos epäilen nestettä olevan liikaa, kaadan osan talteen, surrautan keiton sileäksi sauvasekoittimella ja tarvittaessa lisään keitinlientä. Näin keitosta ei tule liian löysää, mutta liemen maut eivät mene hukkaan. Lisää soseutettuun keittoon ruokakerma ja kuivattua persiljaa. Kiehauta. Keitto on valmis tarjoiltavaksi!

Tämä soppa on vähäsuolainen ja sopii taaperonkin suuhun. Oiva tarjoiluvinkki on tarjoilla keiton seurana raejuustoa.

(2) Kommentit

  1. Mikä/Mitkä ovat talven värit sun mielestä?❄️♥

    http://jasukuvaa.blogspot.com/

    1. Apua, nyt pistit pahan. Kaikki värit, joita tulee mieleen, liittyy jotenkin luontoon, lumeen ja talven hetkiin kuten siniseen hetkeen tai auringonlaskun hehkuun hankea vasten. Sanotaan, että puhdas valkoinen, sininen, olki, punamulta ja sitten se auringonlaskun väriskaala ainakin. Tästä aiheesta pitää tehä postaus! 😃👍 Mitkä värit sun mielestä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *