Keittiössä

Salaattilupaus

Olen iltasyöppö. Ehkä puolitoista kuukautta sitten söin iltapalaksi jääkaapista löytyneen valmiin Hetki-salaatin. Totesin miehelleni, että tämähän oli hyvä iltapala ja tästä lähtien voisinkin syödä iltapalaksi aina salaatin. Ihan innostuin ja ostin seuraavalla kauppareissulla kaikenlaisia aineksia iltasalaatteja silmällä pitäen. No, eihän se sitten kuitenkaan ihan niin ole mennyt, että joka ilta. Rehellisesti sanottuna en edes muista, koska olisin viimeksi toteuttanut tätä vakaata päätöstäni. Viime päivien iltapala on ollut lähinnä teetä parin piparin kanssa…. onhan se tietysti kalorimääräisesti varmaan aika lähellä hyvää, ruokaisaa salaattia, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin. Josko nyt tekisin salaattilupauksen, että söisin jatkossa ainakin kolmesti viikossa iltapalaksi salaatin. Loput voi sitten vaikka olla sitä teetä ja leipää (lue pipareita).

Tässä kuitenkin muutama maukas salaattivinkki, joita on itse tullut tehtyä ?

Salaattia pähkinöillä ja hedelmillä. Teimme päivälliseksi tortillakuppeja ja illaksi jäi juuri sopiva määrä jämiä; jäävuorisalaattia, eri värisiä pikkutomaatteja, kurkkua ja punasipulia. Heitin sekaan muutaman viinirypäleen, babypinaatin lehtiä, siemeniä ja pähkinöitä sekä teelusikallisen verran etikkaa ja lorauksen ihanaa paahdettua seesaminsiemenöljyä. Loistava salaatti!

Kananmuna-pastasalaatti syntyy perussalaattipohjasta, napakaksi keitetystä kolmiväri-pennepastasta ja keitetyistä kananmunista. Kastikkeena toimii täyteläinen Thousand Island.

Yksi suosikeistani, kreikkalaistyylinen salaatti. Tai vielä parempaa olisi oikea kreikkalainen salaatti. Tämä on vain kreikkalaistyylinen siksi, että oikeaan ei kuulu salaatinlehdet ja ainakin oman kokemukseni mukaan Kreikassa kalamataoliivit kuuluvat ennemminkin asiaan meillä yleisemmin käytettyjen mustien oliivien sijaan. Niin ja se juustokin pitäisi olla suurena palana salaatin kruununa. Mutta hyvää tämäkin oli. Valitsemiasi salaatinlehtiä ja/tai jäävuorisalaattia, kurkkua, paljon tomaattia, sipulia, fetaa ja oliiveja sekä tietysti oliiviöljyä ja kuivattua oreganoa. Mausteeksi vielä loraus balsamiviinietikkaa. Nam!

Uuden vuoden salaattibuffet. Valmistimme uuden vuoden aattoiltana pienen herkullisen salaattibuffetin. Tarjolla oli perussalaatti eli salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa ja punasipulia. Lisukkeiksi paistoimme aina niin herkullista halloumia sekä suolalla ja mustapippurilla kevyesti maustettuja ruusukaaleja ja kukkakaalia. Kaalit voi myös paahtaa uunissa. Kaalit toimivat halloumin kanssa ihan tajuttoman hyvin! Kuten myös makeat viinirypäleet, joita buffetistamme myös löytyi. Proteiinilisäksi paahdoimme uunissa kikherneitä. Huuhdellut herneet pyöräytetään öljyssä ja maun mukaan valituissa mausteissa ja paahdetaan uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Itse olin bongannut jonkun ohjeen, jossa lämpötila oli 225 ja herneet alkoivat räjähtelemään uunissa kuin popcorn konsanaan! Hillitympi 200 astetta on siis varmasti aika paljon parempi.

Nyt kun näitä kuvia katselee ja salaateista kirjoittelee, niin tuntuu oikein hyvältä suunnitelmalta toteuttaa salaatti-iltapala useamman kerran viikossa. Katsotaan kuinka sokerihiiren käy!