Vuosi askarrellen

Pääsiäisaskartelua osa 2

Eilen jatkettiin Nöttiksen kanssa askarteluja ja taiteiluja pääsiäisteemalla. Sitä ennen kuitenkin tein sen, mitä Pääsiäisaskartelua osa 1:ssä uhosin. Tyhjensin kananmunat kuorta rikkomatta. Ja se onnistui!

Olin katsellut netistä videon, jossa muniin tehdään näppärästi reikä pienellä neulalla ja vielä näppärämmin reikää suurennetaan naputtamalla tuolla samaisella neulalla, jonka jälkeen hammastikulla rikotaan kananmunan rakenne helpommin puhallettavaksi. Tällainen amatööri kun oli asialla niin ei toiminut! Onneksi minulla oli muitakin vaihtoehtoisia välineitä, joilla homma onnistui. Tarvittiin sukkapuikko, kananmunia, kananmunakenno ja paljon puhkumista. Parhaaksi työkaluksi munan kuoren rikkomiseen osoittautui suht kapeamallinen sukkapuikko. Samaisella puikolla kävi sutjakkaasti myös keltuaisen rikkominen. Puikon materiaalia en osaa sanoa….

Työvaiheet :

  1. Huuhtele ja kuivaa kananmuna.
  2. Aseta kananmuna munakennoon, jotta se pysyy paikallaan.
  3. Napauta munankuoreen sukkapuikolla napakasti. Riittää, että kuoreen tulee ihan pieni jälki.
  4. Aseta puikon kärki jälkeen ja tee hellävaraista poraavaa liikettä, jotta kuoreen muodostuu reikä. Aivan kuin ruuvaisit ruuvia huonekaluun.
  5. Toista sama kananmunan toiselle puolelle.
  6. Pyörittele puikkoa reiässä niin, että kananmunan rakenne menee rikki. Näin se on helpompi puhaltaa ulos.
  7. Puhalla napakasti toiseen reikään. Sisuksen pitäisi tulla ulos vastakkaisesta reiästä. Voit ravistaa kananmunaa jos tuntuu, että sisus ei meinaa tulla.
  8. Tyhjennä kananmuna kunnolla. Huuhtele lopuksi vedellä ja anna kuivua.
  9. Varo halkeamia kaikissa työvaiheissa. Tosin pikkuhalkeamat eivät kyllä mitään haittaa!
Ensimmäinen yritys. Pikkuhalkeama ei haitannut mitään!

Nöttis maalasi munankuoret vesiväreillä. Tarvittiin vesivärit, sivellin/siveltimiä, astia vedelle, kananmunakenno ja talouspaperia. Ajattelin etukäteen, että tässä onkin seuraava jännitysmomentti, kun Nöttis saa kuoret käsiinsä. Että, kuinka ehjinä pysyvät. Mutta hyvin hellävaraisesti tyttö osasi kuoria käsitellä ja yllättävän kestäviä kuoret ovatkin. Ajattelin myös, että pääsisin itsekin taiteilemaan yhden munankuoren, mutta en päässyt. Nöttis halusi maalata kaikki, juuri oman näköisiksiin itse valitsemillaan väreillä, ja hyvä niin. Tuokio oli paljon muutakin kuin pari siveltimen vetoa. Samalla käytiin läpi eri värejä, harjoiteltiin maltillista veden käyttöä ja vesiastian kuljettamista läikyttämättä. Maalatut munankuoret saivat kuivua kananmunakennossa.

Myöhemmin iltapäivällä otettiin kasa askartelumateriaaleja esille. Pääosin samoja, joita käytettiin pääsiäisoksien koristelussa, josta lisää luettavissa Pääsiäisaskartelua osa 1:ssä.

Katso myös: https://heiniannika.fi/paasiaisaskartelua-osa-1/. Siellä lisää, miten mielenkiintoinen projekti rairuoho on taaperolle ja kuinka vauvakin pääsee nauttimaan askartelutuokiosta.

Minulla oli ajatus ikkunaan laitettavasta pupukoristeesta. Sellaisen askartelimmekin. Tarvittiin huopaisia pupuja, muotoiltuja vaahtomuovipaloja, liimaa ja vanupuikko liiman levittämiseen, eri värisiä kartonkeja, paperi, lyijykynä, sakset, pom pom palloja, askartelusilmiä ja satiininauhaa sekä narua, maalarinteippiä ja pikkuisia koristepyykkipoikia.

Teimme simppeleitä eri värisiä pupuja. Leikkasin kartongista pupuhahmoja. Nöttis liimasi osaan pom pom pallon hännäksi ja osaan askartelusilmät sekä satiininauhasta solmitun rusetin.

Lisäksi meillä oli valmiita huopaisia pupuja, joita Nöttis vielä koristeli liimaamalla niihin vaahtomuovikuvioita.

Ripustin narun ikkunaan teippaamalla sen maalarinteipillä kiinni. Pikkuisilla koristepyykkipojilla kiinnitimme puput naruun.

Viikko sitten istuttamamme rairuoho on jo kauniin vihreää ja tuuheaa, tipukoristeet vain puuttuvat. Pääsiäisoksiin on avautunut pikkuruisia hiirenkorvia. Maalatut munat pääsivät kaupasta löytämäämme kivaan pääsiäiskoriin. Pirteät puput piristävät väripaljoudellaan ikkunassa, josta mukavan usein kotia valaisee kirkas auringonpaiste. Alkaa tuntua helpottavan keväiseltä! ☀️?

Munarikasta pääsiäistä kaikille! ?