Kaikilla aisteilla, Leikkiä ikä kaikki, Perhe

Muskarimeininkiä kotona ja pihalla

Käymme Nöttiksen kanssa muskarissa. Tai noh, kävisimme jos ei olisi koronaa. Nöttis oli 11kuinen, kun aloitimme vauvamuskarin ja tyttö viihtyi sen verran hyvin, että olemme jatkaneet harrastusta. Viime kevät tosin meni vähän mönkään, koska maaliskuun jälkeen ryhmä ei enää voinut kokoontua. Onneksi koko syksy kahta viimeistä kertaa lukuunottamatta onnistui. Alkuvuosi on seurannut viime keväistä kaavaa ja kaikki ryhmäkokoontumiset ovat olleet katkolla. Ja se on harmi.

Onneksi Muskatin väki alkoi jo viime keväänä tekemään muskaria korvaavia videoita ja niiden avulla ollaan myös tämä talvi pidetty muskaria kotona. Eihän se ihan sama ole, kun muut lapset ja vanhemmat ympäriltä puuttuvat, mutta on se tyhjää parempi. Nöttis on tykännyt kotimuskarista kovasti ja videoita on katsottu uudelleen ja uudelleen. Plussaa videoissa onkin se, että muskarissa voi tavallaan olla vaikka joka päivä. Tai sitten jonkun lempparilauluista voi kuunnella, musisoida ja leikkiä monta kertaa peräkkäin. Ja toki plussaa on sekin, että meillä Veikka-Boikakin pääsee näin osallistumaan.

Joka viikko tulee uusi video. Musisoinnin ja laululeikkien lisäksi tulee myös kuvistehtävä-videoita. Muskatin muskarissa paikan päälläkin on monesti tunnin lopussa kuvataiteiltu. Yksi suosikkivideoistamme on Arvaa soitin-leikki. Leikistä hauskempaa tekee se, että meillä sattuu kotona olemaan ihan samanlaiset soittimet kuin videossakin on.

Parin viime viikon aikana muskattilaiset ovat alkaneet järjestämään videoiden lisäksi pihamuskareita. Eilen pääsimme osallistumaan ja kohtuullisesti paukkuvasta pakkasesta huolimatta tuokio oli tosi kiva. Muskarituokiot ovat aina melko liikunnallisia ja nyt oltiin liikkeessä koko ajan. Luisteltiin, ratsastettiin keppareilla, oltiin lumimummon kärryissä ja tietenkin soitettiin tikkarirumpua. Ei ehtinyt kylmä tulla.

Pihamuskari korvaa normaalia muskaria vielä videoitakin paremmin, koska siinä tulee ryhmässä tekeminen mukaan. Hyvä kuitenkin, että videot pysyvät edelleen vaihtoehtona ja niitä tehdään lisää. Etenkin näillä pakkasilla. Mutta jos sisälle ei jatkossakaan päästä niin uskon, että mitä pidemmälle kevät etenee, sen mukavammiksi pihamuskarit tulevat. Päästään samalla nauttimaan luonnosta, raikkaasta ulkoilmasta ja vuodenaikojen vaihtelusta.

Kepparit odottelemassa kesyttäjiään.
Tikkarirumpua hakemassa.
Marakassilla tahtia.
Kotimatkalla auringonlaskun orastaessa.

Kotona musisoiminen ihan missä muodossa tahansa on aina hyödyllistä ja mieleistä puuhaa lapsille. Jos sinulla ei ole kokemusta varsinaisesta muskarista ja haluaisit pitää lapsillesi muskarituokion kotona, niin tässä muutama vinkki tuokion sisällöksi. Valitse laulut etukäteen. Voit laulaa itse tai käyttää apuna esimerkiksi lasten cd-levyjä, soivia laulukirjoja tai YouTubea. Sovella tuokio lapsen iän mukaan. Muskari on oiva tapa viettää aikaa myös vauvan kanssa.

  • Valitse aloituslauluksi jokin laulu, jota on mukava tanssia yhdessä lapsen kanssa tai vauva sylissäsi.
  • Valitse jokin kehon osa-laulu ja käykää laulun mukana yhdessä läpi kehon osia. Esimerkiksi Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat.
  • Valitse yksi tai kaksi liikunnallista laululeikkiä kuten Piiri pieni pyörii, Jos sul lysti on, Huugi guugi, Metrolla mummolaan….. Vauvan kanssa voit leikkiä niin, että vauva on sylissäsi ja teette liikkeitä yhdessä.
  • Kuunnelkaa ja laulakaa yksi tai kaksi laulua ja soittakaa samalla rytmikkäästi soittimia vaihdellen. Rumpu, marakassi, rytmimunat ja kapulat toimivat hyvin. Tai jos kotona ei ole soittimia, voi sellaisen tehdä vaikka kattilasta ja lusikasta.
  • Valitse laulu, jossa on paljon toistoa. Tämä edistää kielellistä kehitystä. Ota lelut mukaan. Esimerkiksi Piippolan vaaria voitte laulaa yhdessä samalla havainnollistaen pehmolelujen kanssa. Tai kylpyankkojen kanssa voi laulaa Viisi pientä ankkaa lähti leikkimään, samalla opetellen numeroita. Voit myös piirtää ja leikata eläimet paperista tai kartongista.
  • Loppua kohden on hyvä rauhoittua. Valitse rauhallinen laulu, jonka aikana voitte halailla, keinutella, sylitellä ja silitellä.
  • Loppulauluksi käy mainiosti Suljen ihanan soittorasian -laulu.