Hidasta elämää, Kaikilla aisteilla, Minä ❤ Hygge, Reissuvihko

Metsäretkellä

Metsä. Samoilu. Kiipeäminen. Kalliot. Järvimaisema. Merimaisema. Laavu. Nuotio. Eväät. Lintubongailu. Näistä oli meidän pääsiäinen tehty. Retkikuvat ihan jutun lopussa ?

Vähän aikaa sitten olin sitä mieltä, ettei meillä ole kummoisia pääsiäisperinteitä. Rairuoho, suklaamunien piilotus, hattu sängyn alla ja mämmi, jota ei kukaan muu edes syö kuin minä. Tänä pääsiäisenä osuivat ilmat suht kohdalleen ja päätimmekin retkeillä useampana päivänä. Siinä samassa muistin, että niinhän me viime pääsiäisenäkin teimme. Ehkäpä se meidän pääsiäisperinne onkin lähteä retkelle. Tänä vuonna rerkeilimme ensin merimaisemissa koko perheen voimin, sitten järven kupeessa minä, Nöttis, mummi ja vaari.

Metsä tarjoaa meille niiiiiin paljon! Kauneutta. Rauhaa. Temmellyskentän. Sieniä ja marjoja ja kuusenkerkkiä. Metsäterapiaa.

Metsässä mieli lepää, olipa sitten lapsi tai aikuinen. Metsässä ilma on raikkaampaa ja kaupungin hälinä on poissa. Sillä on rauhoittava vaikutus. Ehkä juuri tästä syystä tulee aina toivottua, ettei eväspaikkaan satu ketään muita yhtä aikaa. Itse lähden metsään nauttimaan hiljaisuudesta oman porukan kanssa, en etsimään sosiaalista kanssakäymistä. Toki muita retkeilijöitä tulee yleensä tervehdittyä. Kaikkihan olemme metsässä varmasti samalla asialla ja koemme näin ollen, että meissä on jotakin yhteistä.

Lapselle ja miks ei aikuisellekin metsä tarjoaa lisäksi upean leikkiympäristön. On piilopaikkoja, parkour-rataa, rakennusmateriaalia ja kaikenlaista tutkittavaa. Voi järjestää vaikka metsäolympialaiset. Vain mielikuvitus on rajana. Ja raja on aika korkealla, kun lapsen mielikuvituksesta on kyse. Metsä on oiva paikka lapsen motoriselle kehitykselle. Epätasainen ja monipuolinen maasto tarjoaa haasteita kaiken ikäisille. Oli mahtavaa seurata Nöttistä, joka halusi välttämättä poiketa polulta ja kävellä ja kompuroida metsässä. Hän huomasi kaikki ihanat kivet, jotka piti kiiveten ylittää ja juuret, joiden yli hypätä. Luonto-oppaan elkein hän johdatti koko muun porukan ylös risukkoista rinnettä pitkin aurinkoiselle kalliolle, rohkeasti ja määrätietoisesti. Näin luontoihmisenä sydäntä lämmitti kovasti nähdä, miten hieno luontosuhde omalle 2,5-vuotiaalle on jo ehtinyt kehittyä.

Metsää voi tutkia kaikilla aisteilla. Mitä eläinten ja lintujen ääniä kuuluu? Näkyykö eläimistä mitään jälkiä? Miltä marjat maistuvat? Miltä suopursut tuoksuvat? Miltä metsä tuntuu jalkojen alla? Ja tutkittavaahan metsässä riittää. Oma lempparini lapsena siskon kanssa oli etsiä eläinten luita, joita aina silloin tällöin löytyikin.

Kävellessämme Nöttis kiinnitti huomiota linnunlauluun ja sitten yritimme etsiä, mistä ääni tuli. Hän oli kiinnostunut kaikesta näkemästään ja käytiin läpi varvut, jäkälät ja kaarnanpalat sekä muurahaispesät. Sammal tuntui pehmeältä jalkojen alla ja kuivat haavan lehdet ihmetyttivät havupuiden keskellä. Yhdessä tutkailimme, missä itse puu oikein oli. Sitten rauhotuttiin kuuntelemaan ja katselemaan meren rauhallista liplatusta. Maasta löytyi kiviä, joita yritettiin heittää lumivallin yli veteen molskahduksen toivossa.

Hygge-hulluna minun pitää kertoa vielä, mikä tekee metsästä ja retkeilystä hyggeä. Yleensä hygge tapahtuu sisällä ja siksi sitä kuvaavin suomenkielinen sana onkin kotoilu. Hyggeillä voi kuitenkin myös ulkona. Metsäretkellä ollaan aidosti luonnon helmassa, hyvässä seurassa, poissa kaupungin hälinästä ja eletään hetkessä vailla huolia ja stressiä. Tämä kaikki on hyggeä. Hyggeä on myös eväät. Meillä oli molemmilla retkillä eväät mukana. Ja ulkonahan tunnetusti kaikki maistuu paremmalta. Kuuma kahvi ja pulla, keskellä luonnon välitöntä rauhaa. Voisiko hyggempää enää ollakaan? No ehkä se, että lisänä on makkaranpaistotuokio nuotiolla. Samalla, kun makkara lämpenee ja alkaa tiristä, voi katsella lämmittävän tulen elämöintiä ja kuunnella puiden poksumista. Se on hyggeä.

Vinkkinä myrskykeleille, voi hygge-retken tehdä omaan tai tuttavan takkahuoneeseen https://heiniannika.fi/semisti-retkella/

Tässä vielä retket kuvina.