Arjen vinkkinurkka, Kaikilla aisteilla, Koti, Leikkiä ikä kaikki, Perhe

Lapset tykkää musisoida ?

Musisoiminen ihan missä muodossa tahansa on hyödyllistä ja mieleistä puuhaa lapsille. Kerroin aiemmin, kuinka oma muskarimme on koko korona-ajan huolehtinut lasten musiikkiharrastuksen jatkumisesta kotimuskari-videoin ja pihamuskareissa. Läheskään kaikilla ei tietysti ole tällaista järjestettyä musisointitoimintaa joten siitä se ajatus sitten lähti.

Muskari on parhaimmillaan useita lapsen eri osa-alueita kehittävää puuhaa. Tässä muutama vinkki, kuinka voit järjestää laadukkaan ja monipuolisen muskarituokion itse.

Alla oleva listaus auttaa musisointituokion sisällön suunnittelussa. Valitse laulut etukäteen. Voit laulaa itse tai käyttää apuna esimerkiksi lasten cd-levyjä, soivia laulukirjoja tai YouTubea. Sovella tuokio lapsen iän mukaan. Muskari on oiva tapa viettää aikaa myös vauvan kanssa.

Aloituslaulu. Meillä muskarissa alkuun lauletaan aina tervetulolaulu ja jokainen vuorollaan toivotetaan tervetulleeksi. Kotona tunnelmaan virittäytyminen voi tapahtua yhteisellä tanssilla. Valitse aloituslauluksi jokin tuttu laulu, jota on mukava laulaa ja tanssia yhdessä lapsen kanssa tai vauva sylissäsi.

Kehon osat tutuiksi. Valitse jokin kehon osa-laulu ja käykää laulun mukana yhdessä läpi kehon osia. Esimerkiksi Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat. Vauvan kanssa käykää läpi vauvan kehon osat, isomman lapsen kanssa lapsi voi itse näyttää omansa ja vanhempi omansa.

Liikkumaan. Valitse yksi tai kaksi liikunnallista laululeikkiä kuten Piiri pieni pyörii, Jos sul lysti on, Huugi guugi, Metrolla mummolaan….. Vauvan kanssa voit leikkiä niin, että vauva on sylissäsi ja teette liikkeitä yhdessä. Vauva tykkää myös jos häntä nostaa tai kallistaa sivuille. Tällaiseen sopii hyvin esimerkiksi Autolaulu tai Laiva.

Rytmi haltuun. Kuunnelkaa ja laulakaa yksi tai kaksi laulua ja soittakaa samalla rytmikkäästi soittimia vaihdellen. Rumpu, marakassi, rytmimunat ja kapulat toimivat hyvin. Tai jos kotona ei ole soittimia, voi sellaisen tehdä vaikka kattilasta ja lusikasta. Laulun kannattaa olla sellainen, että rytmiä voi vaihtaa nopeaksi ja hitaaksi. Esimerkiksi Bussilaulu sopii tähän hyvin.

Kieltä oppimaan. Valitse laulu, jossa on paljon toistoa. Tämä edistää kielellistä kehitystä. Ota lelut mukaan. Esimerkiksi Piippolan vaaria voitte laulaa yhdessä samalla havainnollistaen pehmolelujen kanssa. Tai kylpyankkojen kanssa voi laulaa ja leikkiä Viisi pientä ankkaa lähti leikkimään, samalla opetellen numeroita. Voit myös piirtää ja leikata eläimet paperista tai kartongista.

Korva tarkkana. Soita ksylofonilla tuttua säveltä. Jänis istui maassa, Tuiki tuiki tähtönen, Hämä-hämähäkki…. Ja kannusta lasta tunnistamaan laulu. Tai tehkää kotiin soitinpiilo, johon toinen menee soittamaan yhtä soitinta ja toinen yrittää tunnistaa soittimen. Tämä ei tietysti vauvan eikä ihan pienen taaperon kanssa onnistu. Huomioi lapsen ikätaso ja taidot niin, että haastetta on sopivasti ja lapsi saa tehtävässä onnistumisen kokemuksia. Jos lapsi ei osaa soittimien nimiä, voit piirtää tai kuvata soittimet ja lapsi voi näyttää oikean vastauksen.

Rauhoitutaan. Loppua kohden on hyvä rauhoittua. Valitse rauhallinen laulu, jonka aikana voitte halailla, keinutella, sylitellä ja silitellä. Voit myös hivellä lapsen kehoa höyhenellä tai siveltimellä.

Loppulaulu. Loppulauluksi käy mainiosti Suljen ihanan soittorasian -laulu.