Arjen vinkkinurkka, Keittiössä

Helppoa leipomista tähteistä

Minulla on tällä hetkellä viitisentoista aloitettua postausluonnosta. Jotkut pelkkiä otsikoita, jottei ideat pääse unohtumaan. Jotkut jo melkein valmiita, kunhan ehtisi joskus viimeistelemään. Tuosta keskeneräisten postausten rykelmästä varmaan puolet liittyy tavalla tai toisella ruokaan. Ehkä se kertoo jotakin siitä, kuinka isossa roolissa ruoka ja keittiössä touhuaminen pikkulapsiperheessä on. Ruokaan uppoaa myös iso tuppo rahaa joten ruokahävikin minimoiminen on sekä ekologisesti järkevää että taloudellisesti palkitsevaa. Meillä puuron jämät sun muut ovat monesti päätyneet tylysti vain roskikseen. Viime viikkoina olen kuitenkin tykästynyt leipomaan tähteistä. Helppo ja suoraviivainen lisää-ja-sekoita-kaikki-ainekset-keskenään-leipominen on kaiken kukkuraksi mukavaa yhdessä tekemistä taaperon ja miks ei isompienkin lasten kanssa. Tässä kolme herkullista ja helppoa reseptiä!

Perunarieskat (6 kpl)

Ehkä helpoin ja nopein resepti ikinä! Hyödynnä tähteeksi jäänyt perunamuussi herkullisiin perunarieskoihin.

  • 3 dl perunamuussia
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa

Sekoita kylmän muussin sekaan muut ainekset tasaiseksi seokseksi. Jos taikina tuntuu liian murenevalta, lisää loraus maitoa. Taikina saa olla vähän tahmeaa. Muotoile taikina uunipellille leivinpaperin päälle lättäniksi rieskoiksi runsaasti jauhotetuin käsin ja pistele rieskoihon haarukalla reikiä. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia kunnes rieskat ovat saaneet kauniisti väriä.

Ps. Tuossa yhtenä päivänä olin jo leipomassa, kun huomasin kananmunien loppuneen. Ei hätää! Taikinaan tuli laitettua 2dl muussia, 1,5dl vehnäjauhoja, loraus maitoa, n. 1/4dl öljyä ja ripaus suolaa. Taikinasta tuli 4 rieskaa. Onnistui erittäin hyvin ellei jopa paremmin ilman kananmunia!

Sämpylät (15kpl)

Ah, uunissa kohoavien sämpylöiden tuoksu aamulla tai illan teehetkeä odotellessa on mitä valloittavin! Hyödynnä tähteeksi jäänyt kaurapuuro sämpylöihin.

  • 4 dl kaurapuuroa
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl siirappia tai hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • n. 10-11 dl venhäjauhoja

Kuumenna vesi ja sekoita se kaurapuuron joukkoon. Jos puuro on ollut jääkaappikylmää, lämmitä seosta vielä mikrossa, jotta siitä tulee tarpeeksi lämmintä (42 astetta) kuivahiivalle. Sekoita joukkoon suola, öljy ja siirappi. Itsellä oli siirappi loppu joten hunaja toimii ihan yhtä hyvin. Sekoita kuivahiiva ensin pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaseokseen. Lisää jauhoja ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikina jää löysäksi ja tarttuvaksi. Anna kohota leivinliinan alla puolisen tuntia.

Muotoile kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä pötköksi ja leikkaa pötkö noin 15 osaan. Aseta palat leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota vielä uunin lämpenemisen ajan. Paista 225 asteessa noin 10-12 minuuttia. Sämpylät ovat parhaimmillaan heti uunituoreena pelkän voin kanssa!

Ahvenanmaan pannukakku (uunipellillinen)

Ahvenanmaan pannukakku on pannukakkujen aatelia. Hyödynnä tähteeksi jäänyt mannapuuro pannariin.

  • 3 dl mannapuuroa
  • 5 dl maitoa
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl (= n. 75g) voisulaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 tl kardemummaa
  • ripaus suolaa

Sekoita mannapuuro ja maito keskenään. Lisää joukkoon kananmunat, sulatettu voi ja vehnäjauhot sekä sokeri ja mausteet. Sekoita kunnolla tasaiseksi seokseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tarjoa hillon, marjojen ja/tai kermavaahdon kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *