Äitiys, Rakas päiväkirja

Elämäni aakkosina

Päätin ryhtyä tällaiseen leikkiin avatakseni vielä lisää aloittamani blogin sisältöä. Mitä ekana tulee mieleen -taktiikalla. Joistakin kirjaimista olisi kyllä tullut useampikin ajankohtainen asia mieleen, mutta koitin kasata tähän tätä hetkeä kuvaavimmat. Voisikin olla mielenkiintoista postata vaikka vuoden päästä ”Elämäni aakkosina” uudelleen ja katsoa, onko mikään muuttunut. Ja hei, tää oli aika hauskaa. Tee sinäkin!

A = Arki

Yllättäen. Sitä tämä elämä on, arkea päivästä toiseen. Mutta arjen ei missään tapauksessa tarvitse olla tylsää. Itse kylläkin nykyään meinaan musertua rutiineihin, joita tulee liiankin orjallisesti toteutettua, ihan vaan ”jotta lapsilla on turvallista olla”. Toivonkin tämän bloggaamisen myös osaltaan motivoivan itseäni enemmän tempauksiin ja arjen luksukseen, koska ei ne lapset siitä rikki mene jos lounas jää kerran väliin tai nukkumaanmenoaika myöhästyy.

B = Bloggaaminen

Ahaa, tämäkin yllättäen. Uusi asia elämässäni. Ensimmäinen ihan oma harrastukseni… kolmeen(??)… vuoteen. Odotukset ovatkin siksi korkealla. Pääsen takaisin kirjoittamisen pariin ja toivon sen motivoivan itseäni muussa arjessa sekä antavan minulle uutta potkua. Kirjoittamisen lisäksi olen aina tykännyt valokuvata ja oikein hävettää, etten ole vieläkään tutustunut viime vuonna joululahjaksi saamaani kameraan….! Valokuvaus olisi hyödyllistä blogiakin ajatellen eli siinä minulle tavoitetta.

C = Celsius

Aina saa olla tuijottamassa säätiedotuksia ja etenkin real feel -kohtaa. Täällä Kotkan keskustassa kun tuulee aina, niin ne celsiukset eivät sitten edes useimmiten pidä paikkaansa. Ja tämä kyttääminen siis siksi, että tietää, mitä milloinkin pitää lapsille pukea päälle.

D = Dieetti

Ei mikään superhypermeganopeajatehokasihmedieetti vaan ihan pitempikestoinen ruokavalioremontti. Toki kaksi 2,5 vuoden sisään mahtunutta raskautta, synnytykset sekä uudenlainen, stressaava arki ovat muokanneet kehoani jonkun verran ja nyt minulla on onneksi inspiraatiota päästä mahdollisimman lähelle sitä, mitä olin ennen. Siispä tavoitteena terveellisemmät elämäntavat, joista myös tähän blogiin kirjoittelen.

E = Entten tentten

Entten tentten teelika mentten, miten onkin niin vaikeaa välillä tehdä päätöksiä! Liekö syynä krooninen väsymys vai äitiaivot vai niiden yhdistelmä, mutta ongelmanratkaisukykyni on ajoittain hävettävän matalalla tasolla. Laitanko villahaalarin toppahaalarin alle vai en vai sittenkin fleecen? Menenkö kauppaan nyt vai päiväunien jälkeen? Ehkä nyt, ei kun päiväunien jälkeen. Vai vasta huomenna? Ketä lähtee mukaan? Söiskö leivän? Ei, otan suklaata. Äh, leivän. Oho, otinkin leivän ja suklaata. Ja piparin. Ja taas meni v…. (tähän sensuraation piippausäänimerkki).

F = Feissarikirppis

Liityin kesällä yhteen paikalliseen feissarikirppis -ryhmään myydäkseni tytön vaatteita pois, jotta menevät vielä hyötykäyttöön ja toki lisätienestit kiiluivat myös silmissä. Noh, onhan sieltä kirpparilta tullut sitten osteltuakin vaikka ja mitä. Hankinnat ovat kuitenkin tulleet kaikki tarpeeseen joten säästöä sekin. Täytyy myöntää, että aika koukuttavaa puuhaa kaikin puolin.

G = Googlettaminen

Äiti-ihmisen ehdoton tiedonhakumenetelmä. Vaikkakin moni on varmasti sinuakin kehottanut, että lopeta se googlettaminen. Se kyllä olisi monessa tilanteessa järkevää, mutta jos kuitenkin googletat, huomaat pian, ettet ole yksin asiasi kanssa vaan maailmassa on pilvin pimein huolesta yhtä sekaisin olevia äitejä.

H = Hygge

Rakastan lähes kaikkea, mikä kuuluu hyggeen ja hyggeilyyn! Aivan kuin koko käsite olisi meikäläisen keksintöä. Välillä arjessa on vain aivan liian vähän hyggeä ja siihen pitäisi panostaa enemmän. Mutta stressiä ei pidä asiasta ottaa. Se ei ole hyggeä. Hygge on tanskalaista perua eikä varmaankaan ole siksi ihme, että olen syönyt elämäni parhaimman pullan Kööpenhaminassa. Tässä blogissa hygge -juttuja löytynee jatkossa Kotoillaan -kategorian alta.

I = Iho-ongelmat

Kärsin atooppisesta ihottumasta kämmenissä ja voittekin sitten kuvitella, millaiseen kuntoon voivat kädet mennä kahden pienen lapsen kanssa ja vieläpä korona-aikana. Jos joku tietää jonkun ihmevoiteen niin käsi ylös!

J = Joulu

Kyllä. Olen jouluihminen. Mitä muutakaan siis ensimmäisenä tulisi mieleen J -kirjaimesta tässä kohtaa vuotta?

K = Korona ja kupla

Samperin korona. Voi kunpa voitaisiin jo palata täysin normaaliin arkeen! Onneksi kevääseen verrattuna elämä on ollut vapaampaa. Ollaan tavattu ihmisiä ja käyty kahviloissa. Harmittaa silti, että monet tapahtumat on joko peruttu tai siirretty ja suunnitelmia mennyt uusiksi. Mutta ainakin edessä on asioita, joita odottaa; yhdet polttarit, yhdet häät, parit neljäkymppiset, Stam1nan jäähallikeikka…. Eikä tarvitse näihin osallistua maha pystyssä, jalat turvonneina, selkä sökönä peläten ennenaikaisia supistuksia vaan saa ehkä jopa nauttia yhden (jos toisenkin) lasillisen hyvässä seurassa.

Ja toinen oleellinen K -sana on tietysti kupla. Vaikka kuinka yrittäisi väittää muuta, on elämä lasten saannin jälkeen aika kuplassa elämistä jossain määrin ja jonkun aikaa. Sellaiseen päätelmään olen tullut omien ja ystävien kokemusten kautta. Itse kun elelin omassa pienessä vauva-taaperokuplassani loppukesän anoppilassa vähän syrjempänä keskustasta, kaukana työkuvioista tai uutisoinnista ylipäätään (koska siihen ei liioin ollut aikaa eikä jaksamista eikä kiinnostustakaan), saatoin ihan oikeasti unohtaa myöskin koko koronan hetkeksi aikaa.

L = Lapset

Perheeseemme kuuluu hieman yli 2-vuotias tytär ja 4-kuinen poika. Heidän ehdoillaan tässä pääsääntöisesti mennään. Kutsun heitä blogissani lempinimillä. Kun tyttäreni syntyi ja salasimme hänen tulevaa nimeään nimiäisiin saakka, aloin jostain syystä kutsumaan häntä Nöttikseksi. Nyt kun poika syntyi, on Nöttis kutsunut häntä alusta alkaen hellyyttävästi Veikka-Bojaksi. Eli bloginimet ovat siis Nöttis ja Veikka-Boika.

M = Muskari

Olemme Nöttiksen kanssa käyneet muskarissa jo 1,5 vuotta. Eli käytännössä kaksi lukukautta. Kiitos koronan, jonka vuoksi viime keväällä kaikki tunnit maaliskuusta lähtien peruttiin sekä nyt viimeisimmät ennen joulua. Muskarimme on hienosti vastannut uuteen haasteeseen ja he ovat tehneet kaikille peruuntuneille tunneille korvaavan videon, joiden tahdissa olemme soittaneet, laulaneet ja leikkineet kotona. Mutta ei se ole sama asia. Toivottavasti tytölle rakas harrastus jatkuu jälleen keväällä ihan paikan päällä.

N = Nettishoppailu

Lähinnä lapsille. Sekä nyt uutuutena ollaan alettu käyttämään Prisman kotiinkuljetus-palvelua.

O = Opettelu ja oppiminen

Lapset opettelevat ja oppivat uutta kaiken aikaa ja se on ihmeellistä ja antoisaa! Nyt opettelen sitten itsekin tätä bloggaus -maailmaa.

P = Pullorumba

Minulla kumpikaan imetys ei ole mennyt niinkuin Strömsössä eli pulloruokintaakin on harrastettu ja harrastetaan. Tällä hetkellä Veikka-Boika kiskoo pullosta melkoisia määriä ja pulloja saa olla tiskaamassa kaiken aikaa. Ja se on ärsyttävää puuhaa. Onneksi ei tarvitse enää keitellä, kun soseetkin ovat jo kuvioissa mukana.

Q = Kuutamo

Mitä Q:sta muka keksii? Kuutamo on hyvä. Rakastan täysikuuta ja sen näkee aivan liian harvoin. Tuntuu kuin aina täysikuun aikaan olisi pilvistä.

R = Remontti

Meidän taloyhtiössä on putkiremontti meneillään ja meidän osalta se on nyt ohi. Oli ihanaa palata takaisin kotiin 3,5 kuukauden evakon jälkeen! Etenkin, kun liitimme remppaan vessan ja kylppärin yhdistämisen ja tulos on tosi hieno ja huomattavasti entistä toimivampi. Mutta remontti jatkuu yhä rapussamme ja meteli on ajoittain korvia särkevää. Koko rappukäytävä on työmaata ja vain muutama asukas on palannut kotiinsa. Onneksi joulutauon jälkeen remonttisedät (kuten Nöttis sanoo) siirtyvät kauemmas toiseen rappuun.

S = Soseet

Vastahan teimme soseita Nöttikselle! Nyt se hetki on taas koittanut. Aika etsiä pari vuotta sitten raapustamani reseptivihkonen esiin. Vihkossa on itse kehiteltyjä sose- ja sormiruoka -ohjeita, jotka herkulliseksi todettuja. Mielestäni kiinteisiin ruokiin siirtyminen on mukavaa aikaa vauva -arjessa, pienenä varjopuolena allergioiden jännittäminen. Ekan kohdalla sellaisiin ei törmätty joten ehkä osittain siksi en ole tokan kohdalla yhtään niin stressaantunut asiasta. Päätin tehdä vauvanruuasta oman kategoriansa, josko niitä reseptejä tulisi tännekin kirjoiteltua.

T = Tulevaisuus

Suhtaudun tulevaisuuteen positiivisin mielin. On kiva seurata, kun lapset kasvavat ja aina yhä enemmän voimme tehdä yhdessä asioita. Haaveena meillä on muutto omakoti- tai ainakin rivitaloon. Usein tulee unelmoitua omasta pihasta ja ehkäpä siitäkin tänne kirjoittelen. Joka tapauksessa nykyinen asunto on jäänyt meille vähän pieneksi eli muutto lienee tulee ajankohtaiseksi. Milloin? Sitä en tiedä. Tulevaisuuteen liittyy myös paluu työelämään, mutta opiskelukin kiinnostaisi kovasti. Kuten jo sanoin, en ole vielä täysin varma, mitä haluan tehdä isona. Täytyy punnita vaihtoehtoja ja miettiä, mikä ylipäätään on sopiva ratkaisu tässä elämäntilanteessa.

U = Uhmaikä

Ah, niin ihana uhmaikä ilmenee yhä enenevissä määrin. Kotona, mutta ei esimerkiksi päiväkodissa lainkaan. Ja se on ihanaa huomata, että olemme onnistuneet tulemaan niin läheisiksi, että meille uskaltaa oikein kunnolla kiukkuilla ja raivota. Ja äiti laulaa mielessään ”Mutta älä tule liian usein känkkäränkkä, tule vain kerran viikossa, kun sä pistät kaiken ihan länkkä-lönkkä, niin äiti syyttää ipanoita ja kaiken takana onkin vain pieni paha noita.”

V = Vauvavuosi

Henkilökohtaisesti voin myöntää, että en fanita vauvavuotta. Mahtavaa on nähdä sitä huimaa kehitystä, jota tapahtuu. Mutta öiset heräämiset ja valvominen, iltaraivot, itku miljoona kertaa päivässä ja huutaminen pukiessa ulkovaatteita….. se on väsyttävää. Jotkut rakastavat vauvavuotta ja jopa sitä, kun on niin ihanaa ja helppoa, kun toinen ei vielä osaa liikkua mihinkään. Itse lähinnä odotan sitä liikkumista ja aikaa, jolloin pikkuinen osaa monipuolisemmin ilmaista tarpeensa.

W = Vaunuilu tuplilla

Voi miten nokkelaa! Tupla-v on hankala kirjain, mutta sisarusrattaat pelastivat tilanteen. Vaunuiltua tulee ja se on mukavaa puuhaa, etenkin sään osuessa kohdilleen. Käy myös kuntoilusta työnnellä about 35 kiloa ylämäkeen. Ulkoilma ja luonto ovat lähellä sydäntäni ja uskon kirjoittavani retkistämme tännekin Reissuvihkoon.

X = Xylitolpastilli

Herra Hakkarainen. Joka aterian jälkeen.

Y = Ystävät

Ystävät ovat yksi tärkeimpiä asioita elämässä. Ei kai sitä tarvitse tähän enempää edes avata.

Z = Zombi

Joskus on zombi -fiilis tämän ruljanssin pyörteissä. Etenkin jos joutuu paljon valvomaan. Onneksi valvomiset ovat jo vähentyneet, kun vauvavuosi etenee.

Å = Åbo

No mitä Å -kirjaimesta muka keksii! Åbo tuli ekana mieleen ja sillä taktiikalla mennään. On meillä Vallilan Aurajoki -verhot.

Ä = Äitiys

Tällä hetkellä elämäni suurin rooli, äidin rooli. Ja tärkein työni, äitinä oleminen.

Ö = Öiset heräämiset

No siitä tulikin jo. Yösyötöt ja muut ähinät ja öhinät. Välillä vanhempikin lapsista valvottaa. Tai sitten jos kaikki nukkuu niin muuten vaan heräilee ihmettelemään, kun on niin hiljaista. Enpä uskalla edes arvailla, koska on tullut viimeksi nukuttua kokonainen yö putkeen.

Siinäpä se. Hauskaa ja haastavaakin joidenkin kirjainten kohdalla. Ja omaa elämäntilannetta tulee kivasti pohdittua samalla. Suosittelen kokeilemaan!