Arjen vinkkinurkka, DIY, Minä ❤ Hygge, Vuosi askarrellen

DIY Joulu

Jouluna itse tehdyt lahjat, herkut ja koristeet ilahduttavat. Myös yhdessä tekeminen kuuluu joulun henkeen ja on hyggeilyä parhaimmillaan. Kuten edellisessä postauksessa kerroin, on DIY omalta osalta viime vuosina ollut melko vähäistä, kun tämän ajan saa oikein hyvin kulumaan muutenkin ulkoilun, viiden päivittäisen aterian, yösyöttöjen, kakkavaippojen, kylvetysten, leikin, kiukun, naurun ja itkun merkeissä. Hyvin on kuitenkin saatu joulu luotua kotiin tänäkin vuonna kaiken härdellin keskellä ja sen lisäksi olen saanut tämän bloginkin jo ihan hyvään vauhtiin…. alkuyön unia uhraten. Ihan kuin tässä ei jo muutenkin tulisi valvottua ihan tarpeeksi. Mutta toisaalta henkireiän eteen voi jostain muusta vähän luopuakin. Nyt eksyttiin aiheesta ihan sivuraiteille…. Siispä takaisin itse tehtyyn jouluun!

Joulun etkoilussa monille itse tehdyt joulukortit ovat tuttu juttu. Mutta oletkos koskaan tehnyt itse joulukalenteria? Meillä oli lapsena kalentereina itse huovasta tehdyt sukat. Joka ilta vaihdoimme sukkiin huovasta tehdyt numerot vastaamaan seuraavaa päivämäärää. Tämä oli paljon kivempi kalenteri kuin suklaakalenteri, koska ikinä ei voinut arvata, mitä sukasta seuraavaksi paljastuu. Ensi vuonna aion tehdä lapsille kalenterin pienistä villasukista. Toivon, että ensi vuonna kirjoitan tätä blogia edelleen ja pääsen kertomaan, millainen siitä tuli.

Tämän vuoden DIY näkyy meillä joulukoristeissa. Keittiön ikkunaa ja olohuoneen vitriiniä koristavat paperista leikatut lumihiutaleet ja kartonkiset punaiset tontut sekä punatulkut. Ehkä simppeleintä itse tehtyä, mitä voi olla, mutta ihanasti tulee lapsuuden joulukoristelut mieleen. Tällaiset perinteiset, yksinkertaiset koristeet tuovat itselleni lämpimän mielikuvan pienestä punaisesta tuvasta hankien keskellä, puusaunan tuoksun ja takkapuiden rätinän.

Joulukuusemme on saanut oksilleen kahdenlaisia erilaisia itse tehtyjä joulukoristeita. Piparkakkuja ja taikataikinasta tehtyjä. Lapset olivat viikko takaperin kummilassa pari tuntia ja yllättivätkin isin ja äitin taikataikinakoristeilla. Nöttis oli kuulemma maistanut taikinaa ja todennut sen olevan pahaa. Nyt hän esittelee kuusenkoristeita kertomalla, että tämä on paha pipari ja piparkakun kohdalla hän lipoo huuliaan. Piparkakkukoristeista kantautuu koko olohuoneeseen hurmaava mausteinen tuoksu. Sen lisäksi ne näyttävät kuusessa tosi kauniilta.

Minulla on muistikuva, että lapsena leivoimme piparkakkuja niin paljon, että taikina tehtiin ämpäriin. Niin, silloin teimme taikinan itse. Nykyään se tulee ostettua kaupasta. Teimme aina myös piparkakkutalon. Siskollani on vieläkin arpi muistona kuumasta paistinpannusta, jossa sulatimme sokeria liimaksi. Kun siskoni kanssa kasvoimme, otimme pikkuhiljaa ohjat piparkakkuilusta ja joka vuosi loihdimme jonkun uuden jutun. On tehty suuri joulukuusi, joulupukki rekineen ja lahjoineen, tonttujen hirsimökki, kirkko, Amsterdam, hattivatit ja kokonainen kylä. Jostain syystä tällaisten taideteosten teko on sittemmin jäänyt, mutta ehkä asiassa tulee terästäydyttyä uudelleen tulevina vuosina. Piparkakkutaideteosten kasaaminen on ehdotonta tee se itse -joulutunnelman luomista. Ja joulun jälkeen on tietty ohjelmassa piparkakkutalon tuhoaminen. Muistakaa siis koristella runsain mitoin niin on mahdollisimman paljon tuhottavaa.

Olen muutamana vuonna tehnyt joululahjat itse, joko kaikki tai osittain. Aluksi syynä oli vähäiset varat, kun asuin Helsingissä opiskelijana. Myöhemmin tahto ilahduttaa itse tehdyllä. Lahjathan voivat olla oikeastaan mitä vain! Ainoana rajana on oikeastaan tekijän omat taidot. Itse en lähtisi nikkaroimaan lahjaksi keinuhevosta, mutta muutaman kerran on tullut annettua lahjaksi lyijykynällä piirretty muotokuva, mitä taas joku toinen tikku-ukkoihin erikoistunut ei lähtisi tekemään. On kuitenkin myös laaja skaala lahjaideoita, jotka varmasti ovat kaikkien toteutettavissa.

Itse tehdyt karkit ja suklaat ovat loistava lahjaidea. Olen parina vuotena tehnyt lahjaksi karkkipurkkeja. Suloiset jouluaiheiset peltipurkit sopivat purkiksi tai yhtä hyvin kannelliset lasipurkit, joita löytyy tosi kivan näköisiä vaikkapa Clas Ohlsonilta tai Tokmannilta. Karkkiohjeita etsiessä törmää runsaudenpulaan. Siispä kannattaa valita karkit sen mukaan, kenelle ne ovat ja mistä saaja tykkää. Suklaasta, tryffeleistä, marmeladista, nekuista, vaahtokarkeista, toffeesta…. Vielä mukavampaa karkkitehtailusta tulee, jos saat jonkun kaverin mukaan tekemään.

Yhtenä jouluna tein lahjaksi kynttilöitä. Niiden valmistus on helppoa puuhaa ja steariinirakeiden, sydänlangan sekä purkkien lisäksi tarvitset lämpömittarin ja jonkun mieluummin vähän kämäsemmän kattilan. Itse käytin myös värillisiä rakeita sekä tuoksuöljyjä kynttilöihin. Näpertelin pienten purkkien ympärille kauniit rusetit sydämineen ja voin sanoa, että se oli todellakin hankalin osuus eikä sovellu nakkisormisille! Mutta koristelut ovat pelkkää bonusta. Väkersin itse lahjapussit, joita koristivat punotut sydämet. Vuosia myöhemmin Hygge -kirjaa lukiessani törmäsin tähän punottuun joulusydämeen, joka onkin tanskalaista perua ja erittäin hyggeä.

Jos et ole mikään askartelufani etkä tykkää häärätä keittiössä ja koet, että sinulla on peukalo keskellä kämmentä ja kaikkien keittiöyritystesi lopputulemana on piippaava palohälytin, mutta haluaisit silti antaa läheisillesi lahjaksi jotain itse tehtyä, on siihenkin ratkaisu olemassa. Tällainen on esimerkiksi Ifolor, jota olen itse paljon käyttänyt. Olen teettänyt Aasian reissuni valokuvista canvas -tauluja omaan kotiin. Isän- ja äitienpäivälahjaksi olemme hankkineet mieheni kanssa toisillemme mukit Nöttiksen kuvilla varustettuna. Myös mummot ja vaarit ovat saaneet omansa. Veikka-Boika ei tuolloin ollut vielä syntynyt. Jouluna jo perinteeksi on alkanut muodostua seinäkalenterin tilaaminen lasten valokuvista niin meille kotiin kuin isovanhemmille ja kummilaankin.

Tee-se-itse -joulu voi siis olla jos jonkinmoinen. Ja tässä oli vain murto-osa siitä, mitä se voi olla. Varmasti jokaisella tätä tekstiä lukevalla tulee mieleen DIY -juttuja, jotka liittyvät juuri siihen omaan jouluun. Niistä muodostuu perinteitä ja muistoja, jotka tekevät joulusta niin erityisen. Tai niin minä ainakin koen.